Kopytka to tradycyjny dodatek do wielu dań, mogą być podawane wraz z zupami takimi jak barszcz czerwony czy zupa pomidorowa, również jako dodatek potraw mięsnych.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
1. Około 1.5 kg ziemniaków
2. Dwa jajka
3. Dwie szklanki mąki pszennej
4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
5. Sól
Sposób przygotowania:
Jak przygotować kopytka:
Składniki jakie będą nam potrzebne:
1. Około 1.5 kg ziemniaków
2. Dwa jajka
3. Dwie szklanki mąki pszennej
4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
5. Sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu aby woda całkowicie odparowała. Po odparowaniu przepuszczamy przez praskę do ziemniaków bądź maszynkę do mielenia mięsa i studzimy.
Następnie ziemniaki przełóż delikatnie do miski, zrób pięścią większy dołek na środku i rozbij do niego dwa jaka. Następnie przesiej przez sito mąkę pszenną oraz dodaj łyżkę maki ziemniaczanej, ciasto ugniataj na stolnicy aż do uzyskania jednolitej masy. Z tak przygotowanego ciasta rozwalcuj ręką małe walce o długości około 20 cm i pokrój nożem po skosie na mniejsze kawałki.
Przygotowane kopytka wrzucaj do wrzącej osolonej wody i mieszaj aż woda ponownie się zagotuje wtedy zmniejsz płomień i gotuj około 2 -3 minuty. Wyciągnij kluski z wody i gotowe.
Tak ugotowane kopytka można podawać z sosem np. grzybowym bądź farszem, można podawać ze skwarkami lub podpiec je delikatnie na rozgrzanym maśle.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz