5 marca 2020

Prosty przepis na kopytka


Kopytka to tradycyjny dodatek do wielu dań, mogą być podawane wraz z zupami takimi jak barszcz czerwony czy zupa pomidorowa, również jako dodatek potraw mięsnych.

Jak przygotować kopytka:

Składniki jakie będą nam potrzebne:

1. Około 1.5 kg ziemniaków

2. Dwa jajka

3. Dwie szklanki mąki pszennej

4. 1 łyżka mąki ziemniaczanej

5. Sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu aby woda całkowicie odparowała. Po odparowaniu przepuszczamy przez praskę do ziemniaków bądź maszynkę do mielenia mięsa i studzimy.

Następnie ziemniaki przełóż delikatnie do miski, zrób pięścią większy dołek na środku i rozbij do niego dwa jaka. Następnie przesiej przez sito mąkę pszenną oraz dodaj łyżkę maki ziemniaczanej, ciasto ugniataj na stolnicy aż do uzyskania jednolitej masy. Z tak przygotowanego ciasta rozwalcuj ręką małe walce o długości około 20 cm i pokrój nożem po skosie na mniejsze kawałki.

Przygotowane kopytka wrzucaj do wrzącej osolonej wody i mieszaj aż woda ponownie się zagotuje wtedy zmniejsz płomień i gotuj około 2 -3  minuty. Wyciągnij kluski z wody i gotowe.

Tak ugotowane kopytka można podawać z sosem np. grzybowym bądź farszem, można podawać ze skwarkami lub podpiec je delikatnie na rozgrzanym maśle.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz