Hamburgery to popularne i typowe danie fast food które można przygotować na wiele różnych sposobów. Typowy hamburger to po prostu przekrojona bułka z dodanym pieczonym bądź smażonym kotletem z mięsa głównie mielonego wraz z różnymi dodatkami warzywnymi.
Hamburgery można podawać jako danie główne bądź szybką i smaczną przekąskę w ciągu dnia aby nabrać energii. Jako dodatek smakowy do hamburgerów stosuje różnego rodzaju sosy które uzupełniają całość w oryginalny i smaczny sposób.
O tym jak przygotować sos czosnkowy znajdziesz w tym wpisie - prosty przepis na pyszny sos czosnkowy.
W niniejszym wpisie prosty i smaczny przepis na hamburgery które można bez większego wysiłku przygotować w domowym zaciszu. Jest to typowy przepis na klasyczne hamburgery ale warto pamiętać że dodatki warzywne i sos można stosować wedle własnych preferencji smakowych.
Jak przygotować hamburgery:
Potrzebne składniki:
1. Bułka - z doświadczenia wiem że każda bułka jest doba ale oczywiście polecam taką typowo pod hamburgery, tego typu bułek jest cała masa, dlatego najlepiej wypróbować ich kilka i wybrać tą która najbardziej będzie nam odpowiadać.
2. Mięso wołowe - można kupić mielone bądź w kawałku i samemu mielić.
3. Główka sałaty
4. Pomidor
5. Cebula
5. Majonez, musztarda, ketchup
7. Sól, pieprz
8. Olej
Przygotowanie, mięso mielimy oraz dodajemy sól i pieprz do mięsa można również dodać posiekaną w kostkę cebulę. Dalej formujemy z mięsa kulkę, ugniatając w rękach tak jak ciasto, następnie porcjujemy i spłaszczamy delikatnie przyciskając do blatu stołu bądź deski na krążek o grubości około 1.5 cm.
Tak uformowane mięso smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju ale na małym ogniu aby się zbyt mocno nie spiekło, smażymy z obydwu stron do uzyskania ładnego koloru i odkładamy na bok.
Warzywa takie jak pomidor, sałata, cebula dokładnie płuczemy i kroimy na większe kawałki.
Bułkę kroimy wzdłużnie na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, ale tylko na 5 minut i wyciągamy. Na bułkę układamy sałatę, pokrojony pomidor i oczywiście w sam środek wcześniej przygotowany krążek mięsa.
Musztardę, majonez i ketchup mieszamy w osobnym naczyniu, można doprawić przyprawami takimi jak pieprz, bazylia, oregano czy zioła prowansalskie. Tak przygotowanym sosem polewamy w środku naszego hamburgera i gotowe.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz