30 października 2018

Jak przygotować hamburgery

Hamburgery, Przepis na hamburgery

Hamburgery to popularne i typowe danie fast food które można przygotować na wiele różnych sposobów. Typowy hamburger to po prostu przekrojona bułka z dodanym pieczonym bądź smażonym kotletem z mięsa głównie mielonego wraz z różnymi dodatkami warzywnymi.

Hamburgery można podawać jako danie główne bądź szybką i smaczną przekąskę w ciągu dnia aby nabrać energii. Jako dodatek smakowy do hamburgerów stosuje różnego rodzaju sosy które uzupełniają całość w oryginalny i smaczny sposób.

O tym jak przygotować sos czosnkowy znajdziesz w tym wpisie - prosty przepis na pyszny sos czosnkowy.

W niniejszym wpisie prosty i smaczny przepis na hamburgery które można bez większego wysiłku przygotować w domowym zaciszu. Jest to typowy przepis na klasyczne hamburgery ale warto pamiętać że dodatki warzywne i sos można stosować wedle własnych preferencji smakowych.

Jak przygotować hamburgery:

Potrzebne składniki:

1. Bułka - z doświadczenia wiem że każda bułka jest doba ale oczywiście polecam taką typowo pod hamburgery, tego typu bułek jest cała masa, dlatego najlepiej wypróbować ich kilka i wybrać tą która najbardziej będzie nam odpowiadać.

2. Mięso wołowe - można kupić mielone bądź w kawałku i samemu mielić.

3. Główka sałaty

4. Pomidor

5. Cebula

5. Majonez, musztarda, ketchup

7. Sól, pieprz

8. Olej

Przygotowanie, mięso mielimy oraz dodajemy sól i pieprz do mięsa można również dodać posiekaną w kostkę cebulę. Dalej formujemy z mięsa kulkę, ugniatając w rękach tak jak ciasto, następnie porcjujemy i spłaszczamy delikatnie przyciskając do blatu stołu bądź deski na krążek o grubości około 1.5 cm.

Tak uformowane mięso smażymy na rozgrzanym wcześniej oleju ale na małym ogniu aby się zbyt mocno nie spiekło, smażymy z obydwu stron do uzyskania ładnego koloru i odkładamy na bok.

Hamburgery, Jak przygotować hamburgery

Warzywa takie jak pomidor, sałata, cebula dokładnie płuczemy i kroimy na większe kawałki.

Bułkę kroimy wzdłużnie na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, ale tylko na 5 minut i wyciągamy. Na bułkę układamy sałatę, pokrojony pomidor i oczywiście w sam środek wcześniej przygotowany krążek mięsa.

Musztardę, majonez i ketchup mieszamy w osobnym naczyniu, można doprawić przyprawami takimi jak pieprz, bazylia, oregano czy zioła prowansalskie. Tak przygotowanym sosem polewamy w środku naszego hamburgera i gotowe.



Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz