W tym wpisie krótki i bardzo prosty do przygotowania ale jednak wymagający czasu (chyba żeby dysponujemy gotowym bulionem z kurczaka) przepis na przepyszny rosół drobiowy z makaronem. O tym jak można samemu zrobić makaron pisałem w tym wpisie - przepis na makaron.
Rosół przygotowujemy podobnie jak wywar z drobiu. Ale jednak dla rosołu przepis jest troszkę inny. Jeżeli jednak dysponujemy przygotowanym wcześniej bulionem z drobiu i nie mamy ochoty gotować go według tego przepisu to po prostu pomijamy tą czynność.
Jak przygotować rosół:
Potrzebne składniki:
1. Surowy kurczak około 1 kg, lub typowy zestaw kości na rosół
2. dwie marchewki
3. Jedna pietruszka - korzeń
3. Jedna pietruszka - korzeń
3. Nać pietruszki - liście oraz pietruszka suszona
4. Ziele angielskie - kilka ziaren
5. Liść laurowy
5. Liść laurowy
6. Sól do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na mniejsze części i dobrze umyć, włożyć do zimnej wody i zagotować na dużym ogniu, zaraz po zagotowaniu przecedzić do osobnego naczynia. Przecedzoną zalewę można wykorzystać np. na sos do drugiego dania, gdyż jest bardzo bogata w białko.
Odcedzonego kurczaka zalewamy ponownie wodą i gotujemy około 1 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, można pod przykrywką ale należy zostawić małą szparę.
Warzywa dokładnie myjemy pod wodą i kroimy w drobną kostkę ale można również gotować większe kawałki a dopiero po ugotowaniu pokroić. Warzywa dodajemy do wywaru wraz z zielem angielskim i suszoną pietruszką, solimy szczyptą soli do smaku (nie za dużo i z umiarem), gotujemy na małym ogniu około 60 minut. Gdy mięso będzie miękkie należy wyjąć je z wywaru.
Tak przygotowany wywar przecedzamy przez drobne sito i gotowe, warzywa dodajemy do zupy, rosół można podawać tradycyjnie z makaronem, ryżem lub kaszą. Jeżeli gotowaliśmy rosół z całego kurczaka to ugotowane mięso można drobno posiekać i również dodać do zupy lub przygotować osobno do drugiego dania.
Wskazówki:
- Mięso zawsze wrzucamy do zimnej wody i dopiero gotujemy
- Wywar gotujemy na małym ogniu aby zbyt nie bulgotał
- Wywar można przykryć pokrywką ale nigdy całkowicie nie zakrywamy
- Tłuszcz można zebrać wkładając rosół do lodówki - tłuszcz zbierze się na powierzchni
- Rosół aby był mniej mętny można przecedzić przez sito wyłożone papierowym ręcznikiem
- Rosół można zamrozić w woreczkach
O tym jak przechowywać bulion pisałem w tym wpisie - jak przechowywać bulion.
Makaron:
Makaron gotujemy według przepisu który znajduje się na opakowaniu lub tradycyjnie, wsypując go do lekko osolonej wody i gotując około 10 do 15 minut na małym ogniu aż zmięknie. Należy pamiętać aby się zbyt bardzo nie rozgotował.
Podobnie postępujemy w przypadku gotowania ryżu wsypując go do lekko osolonej wody i gotując na małym ogniu mieszając aby nie przywarł do spodu garnka. Jeżeli posiadamy ryż w torebkach to również należy go gotować w lekko osolonej wodzie.
Makaron:
Makaron gotujemy według przepisu który znajduje się na opakowaniu lub tradycyjnie, wsypując go do lekko osolonej wody i gotując około 10 do 15 minut na małym ogniu aż zmięknie. Należy pamiętać aby się zbyt bardzo nie rozgotował.
Podobnie postępujemy w przypadku gotowania ryżu wsypując go do lekko osolonej wody i gotując na małym ogniu mieszając aby nie przywarł do spodu garnka. Jeżeli posiadamy ryż w torebkach to również należy go gotować w lekko osolonej wodzie.
O tym jak prawidłowo gotować ryż pisałem w tym wpisie - jak gotować ryż.
Ryż można podawać na złocisto a jak taki ryż przygotować pisałam w tym wpisie - ryż na złocisto.
Ryż można podawać na złocisto a jak taki ryż przygotować pisałam w tym wpisie - ryż na złocisto.
Pozdrawiam!
Bardzo dobry przepis i porady. Pozdrawiam Anka
OdpowiedzUsuńPyszny rosołek :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis na rosołek!
OdpowiedzUsuń