Serniczki smażone na patelni to dość nietypowa potrawa która przywędrowała do Polski z tradycyjnej kuchni Rosyjskiej oraz Ukraińskiej a prawidłowa ich nazwa to "Syrniki". Wykonuje się je z białego sera bądź twarogu, mąki i jajek oraz smaży się je na patelni wraz z tłuszczem.
Serniczki można podawać jako danie główne lub przekąskę, czasami są dobrym dodatkiem do kolacji lub jako podwieczorek.
Choć serniczki można przygotować na kilka różnych sposobów to w tym wpisie przedstawię swój sposób przygotowywania serniczków. Serniczki przygotowuje się dość łatwo i szybko, każdy powinien sobie poradzić oraz polecam bo warto ich spróbować.
Jak przygotować serniczki:
Potrzebne składniki:
1. Biały ser lub twaróg około 200g
2. 1/4 szklani mąki pszennej
3. Jedno jajko
4. Cukier waniliowy - jedna łyżeczka
5. Oliwa z oliwek bądź olej
Przygotowanie:
Biały ser, mąkę i jajko oraz cukier waniliowy mieszamy razem ze sobą, można ręcznie lub mikserem ale na małych obrotach następnie wyrabiamy ciasto i formujemy owalne krążki takie jak na klopsy mielone.
Na patelnię nalewany oliwy z oliwek, czekamy aż się rozgrzeje i smażymy dokładnie z każdej ze stron i gotowe. Tak przygotowane placuszki można posypać cukrem pudrem bądź podawać z konfiturami. Serniczki są bardzo pyszne i proste w przygotowaniu. Polecam!
A tak smażą się serniczki.
Pozdrawiam!
Uwielbiam serniczki. Polecam!
OdpowiedzUsuńSmażyłam te serniczki i są rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre serniczki. Polecam
OdpowiedzUsuń