tekstalternatywny

14 marca 2020

Serniczki smażone na patelni

Serniczki, Serniczki smażone, Serniczki na patelni, Przepis na serniczki

Serniczki smażone na patelni to dość nietypowa potrawa która przywędrowała do Polski z tradycyjnej kuchni Rosyjskiej oraz Ukraińskiej a prawidłowa ich nazwa to "Syrniki". Wykonuje się je z białego sera bądź twarogu, mąki i jajek oraz smaży się je na patelni wraz z tłuszczem.

Serniczki można podawać jako danie główne lub przekąskę, czasami są dobrym dodatkiem do kolacji lub jako podwieczorek.

Choć serniczki można przygotować na kilka różnych sposobów to w tym wpisie przedstawię swój sposób przygotowywania serniczków. Serniczki przygotowuje się dość łatwo i szybko, każdy powinien sobie poradzić oraz polecam bo warto ich spróbować.

Jak przygotować serniczki:

Potrzebne składniki:

1. Biały ser lub twaróg około 200g

2. 1/4 szklani mąki pszennej

3. Jedno jajko

4. Cukier waniliowy - jedna łyżeczka

5. Oliwa z oliwek bądź olej

Przygotowanie:

Biały ser, mąkę i jajko oraz cukier waniliowy mieszamy razem ze sobą, można ręcznie lub mikserem ale na małych obrotach następnie wyrabiamy ciasto i formujemy owalne krążki takie jak na klopsy mielone.

Na patelnię nalewany oliwy z oliwek, czekamy aż się rozgrzeje i smażymy dokładnie z każdej ze stron i gotowe. Tak przygotowane placuszki można posypać cukrem pudrem bądź podawać z konfiturami. Serniczki są bardzo pyszne i proste w przygotowaniu. Polecam!

A tak smażą się serniczki.



Pozdrawiam!

4 komentarze: