Na świecie produkuje się aktualnie około 4 tysięcy odmian i gatunków sera z czego w samej Polsce około 100. Ilość odmian i smaków sera sprawia że chętnie jest on wykorzystywany w gastronomi do wszelakich potraw czy kanapek po dania zapiekane lub pizzę. Ser może również służyć jako dodatek dekoracyjny i smakowy.
Brie - To ser pochodzący z Francji, produkowany z mleka krowiego, konsystencja tego sera jest miękka i elastyczna.
Gouda - To dość popularny rodzaj sera, kraj pochodzenia to Holandia, jest koloru żółtego o zbitej elastycznej konsystencji.
Emmental - Jest serem Szwajcarskim produkowanym z mleka krowiego, ser ten jest o konsystencji zwartej i elastycznej z dużymi "dziurami".
Cheddar - Kraj pochodzenia to Anglia ser o konsystencji twardej bez charakterystycznych ''dziur'' produkowany z mleka krowiego.
Camembert - Jest serem z pochodzenia Francuskim, produkowany z mleka krowiego, długo dojrzewający z delikatnym polotem pleśni, bez oczek w środku o twardawej konsystencji.
Edam - Kraj pochodzenia tego sera to Holandia, wytwarzany z mleka krowiego o raczej twardawej konsystencji z malutkimi dziurkami w środku.
Mozarella - Ser ten jest w kształcie kuli, kraj pochodzenia to Włochy, wytwarzany z mleka krowiego lub bawolego, ser ten jest znany ze swojej ''ciągliwości'' po roztopieniu, dlatego chętnie stosowany do większości rodzajów pizzy.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz