Pieczona pierś z kurczaka to bardzo popularne i chętnie przygotowywane danie mięsne. Często goszczące na naszych stołach głównie podczas obiadów ale nie tylko. Na pieczoną pierś z kurczaka przepisów i sposobów jest tak dużo że trudno je zliczyć.
W tym wpisie przedstawię swój osobisty sposób na zapiekaną w piekarniku pierś z kurczaka. Przepis ten jest bardzo prosty a czas przygotowania to nie więcej jak około 30 minut wraz z pieczeniem.
Jak przygotować pierś z kurczaka:
Potrzebne składniki:
1. 3 piersi z kurczaka to około 200 - 300 gram
2. Oliwa z oliwek lub olej
3. Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, bazylia, kminek, czosnek mielony
4. Cukier
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie opłukać oraz zawinąć w ręcznik papierowy bądź zwykły aby dobrze je osuszyć. Piersi można delikatnie ubić tłuczniem do mięsa ale nie za mocno i z wyczuciem.
Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową i wysmarować oliwą z oliwek bądź olejem. Resztę składników na marynatę czyli przyprawy i odrobinę cukru, mieszamy razem z niewielką ilością oliwy z oliwek bądź oleju. Przygotowaną marynatą należy wysmarować mięso.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni a samo pieczenie powinno trwać do około 30 minut - piersi należy doglądać i gotowe.
Tak zapiekaną pierś podajemy z ziemniakami i surówką. O tym jak można przygotować ziemniaki pisałem osobnym artykule - sposoby na podanie ziemniaków. Pieczoną pierś z kurczaka można również podawać wraz z kluskami - osobiście bardzo lubię pieczoną pierś z kurczaka wraz z kluskami śląskimi.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz