11 marca 2020

Przepis na pierś z kurczaka zapiekaną w piekarniku

Pierś z kurczaka, Zapiekana pierś z kurczaka, Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka to bardzo popularne i chętnie przygotowywane danie mięsne. Często goszczące na naszych stołach głównie podczas obiadów ale nie tylko. Na pieczoną pierś z kurczaka przepisów i sposobów jest tak dużo że trudno je zliczyć. 

W tym wpisie przedstawię swój osobisty sposób na zapiekaną w piekarniku pierś z kurczaka. Przepis ten jest bardzo prosty a czas przygotowania to nie więcej jak około 30 minut wraz z pieczeniem.

Jak przygotować pierś z kurczaka:

Potrzebne składniki:

1. 3 piersi z kurczaka to około 200 - 300 gram

2. Oliwa z oliwek lub olej

3. Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, mielona papryka, bazylia, kminek, czosnek mielony

4. Cukier

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie opłukać oraz zawinąć w ręcznik papierowy bądź zwykły aby dobrze je osuszyć. Piersi można delikatnie ubić tłuczniem do mięsa ale nie za mocno i z wyczuciem.

Pieczone piersi z kurczaka, Jak przygotować pierś z kurczaka, Zapiekane piersi z kurczaka

Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową i wysmarować oliwą z oliwek bądź olejem. Resztę składników na marynatę czyli przyprawy i odrobinę cukru, mieszamy razem z niewielką ilością oliwy z oliwek bądź oleju. Przygotowaną marynatą należy wysmarować mięso.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni a samo pieczenie powinno trwać do około 30 minut - piersi należy doglądać i gotowe.

Przepis na pierś z kurczaka, Zapiekana pierś z kurczaka

Tak zapiekaną pierś podajemy z ziemniakami i surówką. O tym jak można przygotować ziemniaki pisałem osobnym artykule - sposoby na podanie ziemniaków. Pieczoną pierś z kurczaka można również podawać wraz z kluskami - osobiście bardzo lubię pieczoną pierś z kurczaka wraz z kluskami śląskimi.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz