5 marca 2020

Prosty przepis na uszka

Przepis na uszka z grzybami, Uszka, Przepis na uszka

Uszka to małe pierogi z farszem grzybowym, mięsnym bądź serowym, gotowane w wodzie. To tradycyjny dodatek często goszczący głównie na wigilijnym stole. Uszka podaje się jako dodatek do zup takich jak barszcz czerwony czy zupa pomidorowa. W niniejszym wpisie prosty przepis na uszka z farszem z grzybów.

O tym jak przygotować barszcz czerwony pisałem w tym wpisie.

Jak przygotować uszka:

Potrzebne składniki:

1. Około 2 szklanki mąki

2. 1 szklanka suszonych ugotowanych i zmielonych grzybów

3. 1 cebula

4. Masło

5. Około jednej łyżki oleju

6. Pieprz i sól

Przygotowanie farsz:

Cebulę należy pokroić w pół kola i zaszklić, smażąc na odrobinie masła. Następnie dodać przygotowane grzyby oraz doprawić delikatnie według uznania pieprzem i solą. Smażyć około 3 minuty po czym ostudzić i odstawić.

Przygotowanie ciasto:

Mąkę należy osolić ale z umiarem i zalać ciepłą wodą, wygniatając ciasto na jednolitą masę, następnie ciasto rozwałkować i wykrawać z ciasta małe kwadraty bądź półkola. .Na tak przygotowane ciasto nakładamy wcześniej przygotowany farsz i zlepiamy pierożki palcami. 

Zagotować wodę i dodać łyżkę oleju, wrzucać pierożki i gotować około 1 do 2 minut aż do ich wypłynięcia.

Uszka podajemy razem z barszczem czerwonym głównie i często spotykaną potrawą na stole wigilijnym.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz