Uszka to małe pierogi z farszem grzybowym, mięsnym bądź serowym, gotowane w wodzie. To tradycyjny dodatek często goszczący głównie na wigilijnym stole. Uszka podaje się jako dodatek do zup takich jak barszcz czerwony czy zupa pomidorowa. W niniejszym wpisie prosty przepis na uszka z farszem z grzybów.
O tym jak przygotować barszcz czerwony pisałem w tym wpisie.
Jak przygotować uszka:
Potrzebne składniki:
1. Około 2 szklanki mąki
2. 1 szklanka suszonych ugotowanych i zmielonych grzybów
3. 1 cebula
4. Masło
5. Około jednej łyżki oleju
6. Pieprz i sól
Przygotowanie farsz:
Cebulę należy pokroić w pół kola i zaszklić, smażąc na odrobinie masła. Następnie dodać przygotowane grzyby oraz doprawić delikatnie według uznania pieprzem i solą. Smażyć około 3 minuty po czym ostudzić i odstawić.
Przygotowanie ciasto:
Mąkę należy osolić ale z umiarem i zalać ciepłą wodą, wygniatając ciasto na jednolitą masę, następnie ciasto rozwałkować i wykrawać z ciasta małe kwadraty bądź półkola. .Na tak przygotowane ciasto nakładamy wcześniej przygotowany farsz i zlepiamy pierożki palcami.
Zagotować wodę i dodać łyżkę oleju, wrzucać pierożki i gotować około 1 do 2 minut aż do ich wypłynięcia.
Uszka podajemy razem z barszczem czerwonym głównie i często spotykaną potrawą na stole wigilijnym.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz