W tym wpisie coś innego, mniej znanego, trochę bardziej wymagającego ale za to bardzo smakowitego - czyli przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą.
Krokiety to mniej znany posiłek, nie jest trudny do przygotowania ale wymaga poświęcenia chwili czasu. Zapewniam że jednak warto.
Jak przygotować krokiety z pieczarkami?
Potrzebne składniki na farsz:
- Około 500 gram pieczarek - świeże i umyte
- Około 100 gram sera żółtego - polecam ser gouda (starty na tarce)
- 1 cebula - pokrojona w półkoliste pasemka
- Papryka mielona
- Sól, pieprz, ewentualnie bazylia lub oregano
- Kapusta kiszona
Potrzebne składniki na ciasto:
- Szklanka mleka
- Szklanka bądź dwie mąki pszennej
- Jedno jajko
- Łyżka oleju (oliwa z oliwek bądź zwykły olej roślinny)
- Szczypta cukru i soli kuchennej
Składniki do panierki:
- Jajko
- Bułka tarta
- Sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto mieszamy trzepaczką bądź mikserem, konsystencję ciasta dopatrujemy dolewając mleka bądź dosypując mąki i pamiętając o tym by konsystencja nie była ani za bardzo płynna ani zbyt gęsta - jest to ważne.
2. Dobrze rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem bądź masłem, nalewamy ciasto i smażymy tak jak naleśniki - delikatnie i krótko do uzyskania lekko "rdzawego"koloru następnie odkładamy i studzimy.
3. Cebulę należy zeszklić na patelni na maśle bądź oleju, do tak przygotowanej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy, mieszając, około 10 min dodając szczyptę pieprzu, papryki oraz soli.
4. Kapustę włożyć do garnka i zalać wodą, gotować, mieszając od czasu do czasu oraz przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu odcedzić i wycisnąć wodę.
4. Kapustę włożyć do garnka i zalać wodą, gotować, mieszając od czasu do czasu oraz przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu odcedzić i wycisnąć wodę.
4. Na wcześniej przygotowanych naleśnikach układamy przygotowane pieczarki wraz z kapustą i posypujemy startym żółtym serem - zawijamy a całość zawiniętych krokietów obtaczamy w jajku i bułce tartej.
5. Tak przygotowane krokiety smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju aż do uzyskania lekko złocisto brązowego koloru, następnie odcedzamy z nadmiaru oleju - najlepiej papierowym ręcznikiem i gotowe.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz