tekstalternatywny

24 lutego 2020

Krokiety z pieczarkami

Krokiety, Przepis na krokiety

W tym wpisie coś innego, mniej znanego, trochę bardziej wymagającego ale za to bardzo smakowitego - czyli przepis na krokiety z pieczarkami i kapustą.

Krokiety to mniej znany posiłek, nie jest trudny do przygotowania ale wymaga poświęcenia chwili czasu. Zapewniam że jednak warto.

Jak przygotować krokiety z pieczarkami?

Potrzebne składniki na farsz:

- Około 500 gram pieczarek - świeże i umyte

- Około 100 gram sera żółtego - polecam ser gouda (starty na tarce)

- 1 cebula - pokrojona w półkoliste pasemka

- Papryka mielona

- Sól, pieprz, ewentualnie bazylia lub oregano

- Kapusta kiszona

Potrzebne składniki na ciasto:

- Szklanka mleka

- Szklanka bądź dwie mąki pszennej

- Jedno jajko

- Łyżka oleju (oliwa z oliwek bądź zwykły olej roślinny)

- Szczypta cukru i soli kuchennej

Składniki do panierki:

- Jajko

- Bułka tarta

- Sól, pieprz, papryka

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto mieszamy trzepaczką bądź mikserem, konsystencję ciasta dopatrujemy dolewając mleka bądź dosypując mąki i pamiętając o tym by konsystencja nie była ani za bardzo płynna ani zbyt gęsta - jest to ważne.

2. Dobrze rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem bądź masłem, nalewamy ciasto i smażymy tak jak naleśniki - delikatnie i krótko do uzyskania lekko "rdzawego"koloru następnie odkładamy i studzimy.

3. Cebulę należy zeszklić na patelni na maśle bądź oleju, do tak przygotowanej cebuli dodajemy pieczarki i dusimy, mieszając, około 10 min dodając szczyptę pieprzu, papryki oraz soli.

4. Kapustę włożyć do garnka i zalać wodą, gotować, mieszając od czasu do czasu oraz przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu odcedzić i wycisnąć wodę.

4. Na wcześniej przygotowanych naleśnikach układamy przygotowane pieczarki wraz z kapustą i posypujemy startym żółtym serem - zawijamy a całość zawiniętych krokietów obtaczamy w jajku i bułce tartej.

5. Tak przygotowane krokiety smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju aż do uzyskania lekko złocisto brązowego koloru, następnie odcedzamy z nadmiaru oleju - najlepiej papierowym ręcznikiem i gotowe.
Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz