8 marca 2020

Jaki wałek do ciasta wybrać?

Jaki wałek do ciasta, Jaki wałek wybrać

Wałek do ciast to proste narzędzie które przydaje się w każdej kuchni to nim właśnie wałkujemy na placek ciasta drożdżowe np. na pizzę lub ciasta na makaron czy pierogi. Często spotykam się z pytaniami jaki wałek będzie najlepszy do wałkowania ciast. W tym wpisie odpowiemy sobie na to pytanie oraz przedstawię jakie mamy rodzaje wałków i na co zwrócić uwagę kupując wałek.

Jakie wyróżniamy rodzaje wałków do ciast:

1. Wałek drewniany - ten rodzaj wałka jest najbardziej popularny często go kupujemy, wałek drewniany służy do wałkowania wszelakich rodzajów ciast. Ponadto wałki drewniane są bardzo tanie stąd chętnie po nie sięgamy. Decydując się na kupno wałka drewnianego należy zwrócić uwagę na kilka kwestii takich jak rodzaj zastosowanego drewna oraz jego odpowiednią konserwację. Wałek powinien być wykonany z twardego drewna np. dębu a samo drewno powinno być odpowiednio zakonserwowane.

 Przed wałkowaniem ciasta tym rodzajem wałka warto samo ciasto delikatnie posypać mąką aby nie przywierało do wałka i co jest konieczne.

2. Wałek stalowy - wałki stalowe raczej rzadko spotyka się w domowych kuchniach, są one stosowane w profesjonalnych dużych kuchniach gastronomicznych. Warto jednak zainteresować się tego rodzaju wałkiem gdyż posiadają one sporo zalet. Wałki stalowe są pokryte specjalną powłoką która nie powoduje przyklejania się ciasta do wałka. Wałek stalowy również łatwo utrzymać w czystości oraz można go przeważnie myć w zmywarce.

Wałki tego rodzaju przeważnie są pokryte powłoką nierdzewną ale nie zawsze, dlatego warto na to zwrócić uwagę lub żeby był wykonany ze stali nierdzewnej. Tego typu wałki są znacznie droższe od innych.

3. Wałek plastikowy - ten rodzaj wałków jest bardzo praktyczny gdyż łatwo utrzymać go w czystości i można je myć w zmywarkach. Wałki tego typu cechuje również ich lekkość oraz spora ilość różnych wzorów i kolorów które można dopasować do wystroju każdej kuchni. Wałki tego rodzaju są bardzo tanie co również powoduje że często po nie sięgamy.

4. Wałki silikonowe - ten rodzaj wałka jest wykonany z twardego silikonu, wałki silikonowe pokryte są specjalną powłoką dzięki której nie przywierają do ciasta. Tego rodzaju wałki bardzo łatwo utrzymać w czystości, nie chłoną wody ani zapachów i można je myć w zmywarkach. Ponadto są dostępne w różnych kolorach więc każdy dopasuje coś do swojej kuchni.

5. Wałek termiczny - ten rodzaj wałka jest dość oryginalny oraz praktyczny, do niedawna sam nie wiedziałem że taki rodzaj wałka istnieje. Wałki termiczne wykonane są ze specjalnego tworzywa sztucznego z pustą szczelną przestrzenią w środku do której można nalać ciepłej a nawet gorącej wody. Tym sposobem wałek nagrzewa się a wałkowanie staje się znacznie łatwiejsze oraz przyjemniejsze.

Jaki wałek więc wybrać:

Na to pytanie trudno jednoznacznie odpowiedzieć, każdy powinien tą kwestię rozpatrywać pod względem swoich możliwości oraz tego jak często będziemy z takiego wałka korzystać, w każdym razie każdym rodzajem wałka z pewnością uda nam się rozwałkować każdy rodzaj ciasta.

Cechą wspólną na którą warto zwrócić uwagę jest mechanizm obrotowy. Lepiej wybrać wałek z mechanizmem łożyskowym gdyż to znacznie ułatwia i uprzyjemnia wałkowanie ciast niż wałek z mechanizmem zwykłym czyli prętem przez środek wałka. Warto również kupić wałek z wykręcanymi rączkami to znów ułatwia dbanie o jego czystość oraz przechowywanie gdyż po wykręceniu rączek jest trochę mniejszy i można go włożyć np. do szuflady.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz