Jajka to bardzo popularny składnik wielu dań, zawierają sporą ilość białka i węglowodanów są łatwo dostępne i prosto je przygotować. W tym wpisie poradnik jak gotować jajka oraz ile czasu by były na miękko bądź na twardo a skorupka lekko się obierała.
Jak gotować jajka:
Jest jedna wspólna zasada gotowania jajek. Jajka gotujemy zawsze w lekko osolonej wodzie tym prostym sposobem po ugotowaniu skorupa powinna ładnie dać się obrać. O sposobach jak poradzić sobie z skorupką która trudno się obiera pisałem w tym artykule - jajka problem z obieraniem ze skorupki.
Jajka po wyjęciu z lodówki powinny chwilę nabrać temperatury pokojowej. W ten sposób są mniej narażone na pekanie podczas gotowania.
Jajka można gotować na dwa sposoby wrzucając je do wrzącej i lekko osolonej wody bądź zagotowując je w wodzie. Osobiście polecam tą drugą metodę gdyż mniej naraża jajka na pęknięcie niż po wrzuceniu ich od razu do wrzątku.
Jak długo gotować jajka:
1. Jajka na twardo - gotowanie w ten sposób jajek zawsze powinno oscylować pomiędzy 8 a 10 minut od momentu zagotowania wody. Można trochę dłużej ale nie należy z tym przesadzać gdyż jajko będzie nie dobre i zbyt bardzo ugotowane.
2. Jajka na miękko - gotowanie w ten sposób jajek zawsze powinno oscylować pomiędzy 2 do 4 minut od momentu zagotowania wody nie dłużej. Im krócej tym żółtko będzie rzadsze a im dłużej bardziej gęste na brzegach.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz