W tym wpisie przepis na bardzo przydatny i smaczny bulion z kurczaka. Bulion ten można wykorzystać głównie do zup takich jak popularny rosół z makaronem, zupa ogórkowa czy zupa pomidorowa, jest przydatny również jako baza do sosów i innych potraw.
Potrzebne składniki.
1. Kości z kurczaka - można kupić specjalną porcję na rosół, bądź z całego kurczaka, którego porcjujemy na mniejsze części.
2. Marchewki - 3 korzenie
3. Pietruszki - 2 korzenie
4. Jeden seler
5. Mała kapusta włoska
6. jeden por
7. Kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu
8. 2 liście laurowe
9. Nać pietruszki
10. Szczypta soli
Przygotowanie:
Kości z kurczaka dokładnie myjemy i wrzucamy do większego garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na ogień doprowadzając do zagotowania. Kiedy wywar się zagotuje nie wrzucamy od razu warzyw i przypraw lecz zmniejszamy ogień oraz ściągamy z powierzchni szumowiny które się pojawią, robimy to łyżką bądź sitkiem ciągle delikatnie gotując sam wywar, gotujemy około 1 godziny.
W między czasie warzywa dokładnie myjemy a w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki, oraz wrzucamy do wywaru, wraz z przyprawami, gotujemy około 2 godziny na bardzo małym ogniu, możemy gotować pod przykryciem ale trzeba zostawiając małą szczelinę.
Z tak ugotowanego wywaru, wyciągamy mięso i warzywa oraz przecedzamy przez drobne sito i mamy gotowy bulion.
Jak sprawić by rosół był bardziej klarowny:
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z rosołu możemy po zagotowaniu, położyć na wierzch garnka papierowy ręcznik i po chwili go zdjąć, parujący tłuszcz wsiąknie w ręcznik, można to powtórzyć nawet kilka razy.
Drugim sposobem na klarowny bulion jest włożenie go do lodówki oczywiście po ostudzeniu i odczekaniu kilku godzin. Tłuszcz zbierze się na powierzchni i będzie można go zebrać.
Jak sprawić by rosół był bardziej klarowny:
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z rosołu możemy po zagotowaniu, położyć na wierzch garnka papierowy ręcznik i po chwili go zdjąć, parujący tłuszcz wsiąknie w ręcznik, można to powtórzyć nawet kilka razy.
Drugim sposobem na klarowny bulion jest włożenie go do lodówki oczywiście po ostudzeniu i odczekaniu kilku godzin. Tłuszcz zbierze się na powierzchni i będzie można go zebrać.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz