28 października 2018

Bulion drobiowy

Bulion z drobiu, Przepis na bulion, Jak przygotować bulion

W tym wpisie przepis na bardzo przydatny i smaczny bulion z kurczaka. Bulion ten można wykorzystać głównie do zup takich jak popularny rosół z makaronem, zupa ogórkowa czy zupa pomidorowa, jest przydatny  również jako baza do sosów i innych potraw.


Potrzebne składniki.

1. Kości z kurczaka - można kupić specjalną porcję na rosół, bądź z całego kurczaka, którego porcjujemy na mniejsze części.

2. Marchewki - 3 korzenie

3. Pietruszki - 2 korzenie

4. Jeden seler

5. Mała kapusta włoska

6. jeden por

7. Kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu

8. 2 liście laurowe

9. Nać pietruszki

10. Szczypta soli

Przygotowanie:

Kości z kurczaka dokładnie myjemy i wrzucamy do większego garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na ogień doprowadzając do zagotowania. Kiedy wywar się zagotuje nie wrzucamy od razu warzyw i przypraw lecz zmniejszamy ogień oraz ściągamy z powierzchni szumowiny które się pojawią, robimy to łyżką bądź sitkiem ciągle delikatnie gotując sam wywar, gotujemy około 1 godziny.

W między czasie warzywa dokładnie myjemy a w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki, oraz wrzucamy do wywaru, wraz z przyprawami, gotujemy około 2 godziny na bardzo małym ogniu, możemy gotować pod przykryciem ale trzeba zostawiając małą szczelinę.

Z tak ugotowanego wywaru, wyciągamy mięso i warzywa oraz przecedzamy przez drobne sito i mamy gotowy bulion.

Jak sprawić by rosół był bardziej klarowny:

Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z rosołu możemy po zagotowaniu, położyć na wierzch garnka papierowy ręcznik i po chwili go zdjąć, parujący tłuszcz wsiąknie w ręcznik, można to powtórzyć nawet kilka razy.

Drugim sposobem na klarowny bulion jest włożenie go do lodówki oczywiście po ostudzeniu i odczekaniu kilku godzin. Tłuszcz zbierze się na powierzchni i będzie można go zebrać.

Bulion z kurczaka, Przepis na bulion, Przepis na rosół

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz