21 października 2018

Jak przygotować zakwas z buraków

Zakwas z buraków

W tym wpisie znajdzie się przepis na zakwas z czerwonych buraków, chętnie stosowany w kulinariach jako dodatek do zakwaszania zup.

Potrzebne składniki:

1. Około 1 kg buraków

2. Dwie mniejsze łyżki soli

3. Liść laurowy

4. Ziele angielskie

5. Pieprz w ziarnach

6. Jałowiec w ziarnach

7. Czosnek - kilka ząbków

8. Kromka chleba razowego

9. Cukier - jedna łyżka

Przygotowanie:

Buraki obieramy i myjemy oraz kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Przygotowane buraki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, dodając kilka ząbków czosnku oraz przyprawy, pieprz, jałowiec, liść laurowy, sól i cukier na górę kładziemy kromkę chleba, dla szybszego zakwaszania.

Tak przygotowany zakwas odstawiamy na 6 dni. Po sześciu dniach, przecedzamy przez sito wyłożone gazą aby starannie i dokładnie odcedzić. Przygotowany zakwas przelewamy do butelek lub słoików, szczelnie zakręcamy i gotowe.

Zakwas można również przygotować bez dodatków, stosując same buraki, cukier oraz wodę.

Przygotowany zakwas przechowujemy w chłodnym miejscu.

Jak przygotować zakwas z buraków

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz