W tym wpisie znajdzie się przepis na zakwas z czerwonych buraków, chętnie stosowany w kulinariach jako dodatek do zakwaszania zup.
Potrzebne składniki:
1. Około 1 kg buraków
2. Dwie mniejsze łyżki soli
3. Liść laurowy
4. Ziele angielskie
5. Pieprz w ziarnach
6. Jałowiec w ziarnach
7. Czosnek - kilka ząbków
8. Kromka chleba razowego
9. Cukier - jedna łyżka
Przygotowanie:
Buraki obieramy i myjemy oraz kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Przygotowane buraki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, dodając kilka ząbków czosnku oraz przyprawy, pieprz, jałowiec, liść laurowy, sól i cukier na górę kładziemy kromkę chleba, dla szybszego zakwaszania.
Tak przygotowany zakwas odstawiamy na 6 dni. Po sześciu dniach, przecedzamy przez sito wyłożone gazą aby starannie i dokładnie odcedzić. Przygotowany zakwas przelewamy do butelek lub słoików, szczelnie zakręcamy i gotowe.
Zakwas można również przygotować bez dodatków, stosując same buraki, cukier oraz wodę.
Zakwas można również przygotować bez dodatków, stosując same buraki, cukier oraz wodę.
Przygotowany zakwas przechowujemy w chłodnym miejscu.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz