Jak gotować ryż

Jak prawidłowo gotować ryż

Ryż to popularny łatwo dostępny składnik wielu dań, można go podawać na przeróżne sposoby jako danie główne bądź dodatek do potraw. Chętnie podawany wraz z mięsami lub do zup. Przed każdym podaniem ryżu trzeba go ugotować, niby nie ma w tym większej filozofii ale jednak aby ryż był miękki i sypki warto znać kilka podstawowych wskazówek.

Polecam również od czasu do czasu zaopatrzyć się w ryż kupowany na kilogramy niż ten w torebkach. Ryż sypany jest znacznie smaczniejszy niż ten z torebek ale podczas gotowania potrafi sprawiać nam problemy. W tym wpisie przedstawię kilka sposobów w jaki sposób należy gotować ryż by zawsze był sypki, miękki i smaczny.

Jak gotować ryż:

1. Ryż sypki ale również ten w torebkach przed gotowaniem należy dobrze opłukać pod wodą, tym sposobem pozbawiamy ryż skrobi która odpowiada za sklejanie się ryżu.

2. Ryż należy gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju w ten sposób mniej będzie się sklejał. Gotując ryż pamiętaj aby go mieszać by nie przywarł do garnka, dotyczy to również ryżu w torebkach gdzie torebkę należy w garnku przewrócić by nie gotować tylko jednej strony.

3. Odpowiednia ilość wody - ryż należy gotować w odpowiedniej ilości wody nie za dużo ani nie za mało, powiedzmy że na szklankę ryżu dolewany około dwie szklanki wody. W trakcie gotowania wodę zawsze można uzupełnić gdy wyparuje jej za dużo.

4. Po zagotowaniu wody zmniejsz znacznie ogień oraz gotuj pod przykrywką ale zostawiając niewielką szparę. Gotować należy około 12 do 15 minut, nie dłużej aby za bardzo się nie rozgotował. Pamiętaj o mieszaniu należy tego pilnować.

5. Po ugotowaniu ryżu nie odcedzaj go od razu a warto na chwilę odstawić na bok bez przykrywki i przemieszać, woda sama odparuje. Ewentualnie resztę wody odcedzić.

Ryż po przełożeniu na talerz warto delikatnie przemieszać widelcem aby ziarna zrobiły się bardziej sypkie.

A tak wygląda prawidłowo ugotowany ryż :-)


Ryż gotowany na mleku:

Ryż można również gotować na mleku, przygotowany w ten sposób często podaje się jako słodki wraz z konfiturami czy marmoladą.

Ryż na mleku należy gotować w większej proporcji mleka w stosunku do ryżu np. szklanka ryżu na około 0.5 litra mleka do tak gotowanego ryżu nie dodajemy soli ani oleju ale można wsypać łyżeczkę cukru. Mleko przed wrzuceniem ryżu należy najpierw zagotować i dopiero wrzucić ryż, gotujemy na małym ogniu mieszając aby ryż nie przywarł do garnka i gotowe.

Ryż ugotowany na mleku można podawać wraz z mlekiem lub po prostu odcedzić jeżeli mleko podczas gotowania całkowicie nie odparowało.

Ryż bardzo miękki:

Czasem ryż gotuje się na bardzo miękko niektóre potrawy tego wymagają aby go rozgotować w takim przypadku ryż gotujemy trochę dłużej około 20 do nawet 30 minut z zastosowaniem wyżej wymienionych porad. Jednak w większości przypadków ryż powinien mieć odpowiednią nie za miękką ani nie za twardą konsystencję.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz