tekstalternatywny

9 grudnia 2018

Kluski Śląskie - przepis

Przepis na Kluski Śląskie, Kluski, Jak przygotować kluski

Kluski Śląskie to danie które trafiło do ogólnopolskiej kuchni z samego centrum Śląska. Danie to jest często podawane podczas niedzielnego obiadu jako drugie danie oraz jako dodatek do różnych mięs i surówek a tradycyjnie podaje się je z roladą Śląską. 

Kluski Śląskie bardzo łatwo przygotować więc każdy sobie z tym poradzi a takie wykonane samemu są znacznie lepsze niż kupione gotowe. O tym jak przygotować rolady Śląskie pisałem w tym wpisie - przepis na rolady Śląskie.

Jak przygotować kluski Śląskie:

Potrzebne składniki:

1. 1 kg ziemniaków

2. Pół szklanki mąki ziemniaczanej

3. Szczypta soli

4. 1 jajko

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Następnie przepuszczamy przez praskę lub dobrze ugniatamy. Ziemniaki układamy w większej misce na samym spodzie i ugniatamy. Kroimy nożem na cztery równe części a jedną wyciągamy i odkładamy na bok.

W miejsce wyjętej części wsypujemy mąkę, solimy szczyptą soli oraz wbijamy jedno jajko (jajko nie jest konieczne ale dla pulchności klusek lepiej je wbić), wkładamy wyjętą część ziemniaków a całość zagniatamy i formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego, można palcem zrobić charakterystyczny dołek w środku w ten sposób kluski szybciej się ugotują ale nie jest to konieczne.

Kluski można zrobić nieco większe ale trzeba będzie je dłużej gotować, osobiście robię oby dwa rodzaje czasem większe a czasem te mniejsze. Gotujemy we wrzącej i lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia klusek na wierzch i gotowe.

Przepis na kluski Śląskie, Jak przygotować kluski


Kluski po podaniu można posypać szczypiorkiem bądź natką z pietruszki. Można również polać stopionym masłem bądź posypać cukrem. Kluski Śląskie podaje się tradycyjnie wraz z roladą Śląską.

Pozdrawiam!

1 komentarz:

  1. Osobiście wolę mniejsze kluski z dziurką w środku :) Fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń