Lane ciasto to znany i lubiany dodatek głównie do zup, rosołu, zupy pomidorowej czy nawet zupy mlecznej, podajemy go dla urozmaicenia zup np. zamiast makaronu bądź ryżu. Przygotowanie lanego ciasta jest równie proste jak ugotowanie makaronu dlatego warto takie ciasto podać dla odmiany zamiast makaronu.
Jak przygotować lane ciasto:
1. Mąka pszenna około 40 dkg. (polecany typ mąki 650 - 750)
2. 3 jajka
3. pół szklanki przegotowanej wody
4. Sól dla smaku
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miseczki a jaja dokładnie myjemy i wbijamy do mąki, dolewamy wodę ale po trochę, całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę - masa powinna mieć konsystencję mnie więcej jak gęsta śmietana w razie potrzeby dodajemy wody lub dosypujemy mąki.
Tak przygotowane ciasto wlewany wąskim strumieniem na wrzący wywar z kurczaka bądź gorące mleko lub po prostu do zagotowanej wody. Ciasto można nalewać przez rzadsze sito.
Ciekawostka:
Jeżeli chcemy mieć ładne "kształtne" lane kluski to ciasto wlewany przez lejek.
Pozdrawiam!
Prosty przepis na rosół. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń