Babka to jedno z najczęściej przygotowywanych wypieków domowych, jest bardzo popularna i lubiana. Aby upiec babkę nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych a jedynie dobrze dobrane składniki w odpowiednich proporcjach.
W tym wpisie przepis na babkę dwukolorową tzw. "marmurkową". Jeżeli chodzi o tego typu ciasta to przepis ten nie jest zbyt trudny i aby ją upiec wystarczająca jest podstawowa wiedza kulinarna oraz dobry przepis.
Jak przygotować babkę dwukolorową:
- 5 jaj
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu polecam waniliowy bądź cytrynowy
- 1 płaska łyżka kakao
Masło ogrzewamy do momentu roztopienia i ściągamy z ognia. Jajka ubijamy wraz z cukrem, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy.
Mąkę przesiewamy przez sito oraz dodajemy proszek do pieczenia i dosypujemy mieszając bądź ubijając a następnie dodajemy aromat. Całość dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy przez sito oraz dodajemy proszek do pieczenia i dosypujemy mieszając bądź ubijając a następnie dodajemy aromat. Całość dokładnie mieszamy.
Wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem w środku lub prodiża, zostawiając trochę ciasta do zabarwienia 1 łyżką kakao.
Ciemne ciasto wlewamy na wierzch jasnego ciasta.
Pieczemy w piekarniku lub prodiżu nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy czekoladą.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz