tekstalternatywny

3 marca 2020

Babka dwukolorowa


Babka to jedno z najczęściej przygotowywanych wypieków domowych, jest bardzo popularna i lubiana. Aby upiec babkę nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych a jedynie dobrze dobrane składniki w odpowiednich proporcjach.

W tym wpisie przepis na babkę dwukolorową tzw. "marmurkową". Jeżeli chodzi o tego typu ciasta to przepis ten nie jest zbyt trudny i aby ją upiec wystarczająca jest podstawowa wiedza kulinarna oraz dobry przepis.

Jak przygotować babkę dwukolorową:

Potrzebne składniki:

- 5 jaj
 
- 20 dag masła
 
- 1 szklanka cukru
 
- 2 szklanki mąki
 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
- 1 łyżeczka aromatu polecam waniliowy bądź cytrynowy
 
- 1 płaska łyżka kakao

Wykonanie:

Masło ogrzewamy do momentu roztopienia i ściągamy z ognia. Jajka ubijamy wraz z cukrem, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy.

Kuchenki mikrofalowe - sprawdź na Ceneo

Mąkę przesiewamy przez sito oraz dodajemy proszek do pieczenia i dosypujemy mieszając bądź ubijając a następnie dodajemy aromat.  Całość dokładnie mieszamy.

Wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem w środku lub prodiża, zostawiając trochę ciasta do  zabarwienia 1 łyżką kakao.

Ciemne ciasto wlewamy na wierzch jasnego ciasta.

Pieczemy w piekarniku lub prodiżu nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy czekoladą.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz