28 marca 2020

Kiełbasa jak z grilla pieczona w piekarniku

Kiełbasa w piekarniku, Jak piec kiełbasę

Kiełbasę można przygotować na wiele różnych sposobów, można ją podawać jako smażoną, pieczoną czy gotowaną. Kiełbasa pieczona nad ogniem lub na grillu ogrodowym to idealna potrawa na ciepłe letnie dni. 

Co zrobić jednak w zimowe długie wieczory kiedy najdzie nas ochota na grillowaną kiełbasę a mróz nie pozwala rozpalić grilla.

Można temu zaradzić w bardzo prosty i skuteczny sposób czyli piec kiełbasę w piekarniku ale jak to zrobić aby smakiem nie różniła się od kiełbasy grillowanej? o tym już za chwilę. Na wstępie jednak krótka informacja jaką kiełbasę najlepiej piec?

Istnieją oczywiście specjalne grille elektryczne, lecz nie każdy taki grill posiada a piekarnik jest urządzeniem które znajduje się w każdej kuchni.

Szeroki zakres rodzajów kiełbas potrafi zawrócić w głowie, nie raz nie wiemy jaka kiełbasa będzie najbardziej odpowiednia. Na grilla tego prawdziwego bądź do pieczenia w piekarniku, najlepsza kiełbasa to swojska, zwyczajna, śląska a czasem jak ktoś lubi nawet biała i taką kiełbasę powinniśmy kupić.

Na grilla nadają się również dobrze kabanosy ale trzeba uważać podczas pieczenia by się zbyt bardzo nie usmażyły. Osobiście bardzo lubię grillowane kabanosy i jeżeli ktoś nie próbował to bardzo polecam ale do rzeczy.

Jak piec kiełbasę w piekarniku by dobrze smakowała:

Potrzebne składniki:

1. Kiełbasa - zwyczajną, śląska lub swojska około 0.5 kg - zależne od ilości porcji

2. Musztarda, ketchup

3. Mała cebula dla smaku

4. Przyprawy - mielona papryka czerwona, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Kiełbasę można piec w piekarniku z termoobiegiem, pieczemy w temperaturze 180 stopni. Kiełbasę można również piec w piekarniku bez termoobiegu i ten sposób osobiście wolę, a pieczemy na 220 stopni tzw. grzaniem góra-dół. 

Przygotowanie marynaty którą przesmarujemy kiełbasę jest bardzo proste - ketchup i musztardę mieszamy razem w szklance około 1/4 szklanki, dodajemy szczyptę pieprzu oraz odrobinę mielonej papryki i bazylii do smaku, całość dokładnie mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy na drobniejsze półkola.

Kiełbasę można ale nie trzeba nacinać, osobiście wolę naciętą gdyż ładnie się wtedy upiecze w środku a w nacięcia można włożyć pokrojoną cebulę. Kiełbasę smarujemy przygotowaną marynatą a w nacięcia wkładamy cebulę, nie we wszystkie, całość wkładamy do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. 

Długość samego pieczenia jest różna i dlatego należy doglądać czy kiełbasa jest już dobra. U mnie samo pieczenie trwa do 15 minut maksymalnie. Niektórzy lubą kiełbasę mocno spieczoną dlatego w takim przypadku trzeba piec dłużej. 

Pozostałą marynatę można stosować jako sos do kiełbasy po jej upieczeniu.

Kiełbasa pieczona, Kiełbasa jak piec

Upieczoną kiełbasę można podawać z pieczywem każdego rodzaju często dobrze smakuje z chlebem lub bułkami ale każdy rodzaj pieczywa będzie dobry. Osobiście lubię pieczoną kiełbasę z frytkami bądź popularnym szałotem.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz