Tortilla to płaski okrągły placek przygotowany głównie z mąki pszennej lub kukurydzianej. Taki placek podaje się wraz z przeróżnymi dodatkami. Jest to danie proste i nie wymagające zbyt wiele czasu aby je przygotować.
Takie danie podaje się często jako przekąskę bądź danie główne. W niniejszym wpisie przepis na tortillę z tuńczykiem.
Jak przygotować tortillę:
Przygotowanie, najpierw ciasto:
1. 250 dkg mąki pszennej
2. Około 1/4 szklanki oleju lub dwie łyżki smalcu
3. Około pół szklanki letniej przegotowanej wody
4. Około pół łyżki soli
Tak przygotowane składniki wsypujemy do miseczki i mieszamy oraz ugniatamy ciasto na jednolitą konsystencję po czym z ciasta formujemy kilka mniejszych "kulek" a każdą z nich musimy rozwałkować na okrągły nie zbyt cienki placek.
Przygotowanie sosu:
1. Około dwie duże łyżki ketchupu.
2. Około dwie duże łyżki majonezu.
3. Około 1 łyżka musztardy.
4. Oczywiście musimy kupić również tuńczyka, może to być tuńczyk w kawałkach bądź rozdrobniony.
Tak przygotowane składniki przekładamy do większej szklanki bądź salaterki i starannie mieszamy, można dodać odrobinę pieprzu bądź soli ale nie należy przesadzić dosłownie odrobinę.
Przygotowanym sosem smarujemy wcześniej usmażone placki ciasta oraz dodajemy tuńczyka, całość zawijamy i zapiekamy z piekarniku bądź mikrofalówce, można również w elektrycznym grillu.
Można dodać również, pokrojony ogórek, cebulę czy szczypiorek, doda to rybie trochę więcej aromatu.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz