5 marca 2020

Tortilla z tuńczykiem

Tortilla z tuńczykiem

Tortilla to płaski okrągły placek przygotowany głównie z mąki pszennej lub kukurydzianej. Taki placek podaje się wraz z przeróżnymi dodatkami. Jest to danie proste i nie wymagające zbyt wiele czasu aby je przygotować.

Takie danie podaje się często jako przekąskę bądź danie główne. W niniejszym wpisie przepis na tortillę z tuńczykiem.

Jak przygotować tortillę:

Przygotowanie, najpierw ciasto:

1. 250 dkg mąki pszennej

2. Około 1/4 szklanki oleju lub dwie łyżki smalcu

3. Około pół szklanki letniej przegotowanej wody

4. Około pół łyżki soli

Tak przygotowane składniki wsypujemy do miseczki i mieszamy oraz ugniatamy ciasto na jednolitą konsystencję po czym z ciasta formujemy kilka mniejszych "kulek" a każdą z nich musimy rozwałkować na okrągły nie zbyt cienki placek.

Tortilla, Przepis na tortillę, Tortilla z tuńczykiem

Przygotowane placki pieczemy na teflonowej bądź ceramicznej patelni około 3 - 4 minut i odkładamy.

Przygotowanie sosu:

1. Około dwie duże łyżki ketchupu.

2. Około dwie duże łyżki majonezu.

3. Około 1 łyżka musztardy.

4. Oczywiście musimy kupić również tuńczyka, może to być tuńczyk w kawałkach bądź rozdrobniony.

Tak przygotowane składniki przekładamy do większej szklanki bądź salaterki i starannie mieszamy, można dodać odrobinę pieprzu bądź soli ale nie należy przesadzić dosłownie odrobinę.

Przygotowanym sosem smarujemy wcześniej usmażone placki ciasta oraz dodajemy tuńczyka, całość zawijamy i zapiekamy z piekarniku bądź mikrofalówce, można również w elektrycznym grillu.

Można dodać również, pokrojony ogórek, cebulę czy szczypiorek, doda to rybie trochę więcej aromatu.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz