W tym wpisie tradycyjny przepis na znaną i lubianą sałatkę warzywną z majonezem. Ten rodzaj sałatki to coś podobnego do popularnego "szałotu: lecz nie znajduje się w niej ryba. Przepis jest bardzo prosty więc każdy powinien sobie poradzić.
Jak przygotować sałatkę:
Potrzebne składniki:
1. Około 2 kg ziemniaków
2. 5 jaj
5. 2 większe marchewki
6. Kukurydza z puszki
7. Ogórek kiszony bądź konserwowy z naciskiem na konserwowy
8. Sól i pieprz
9. Szczypiorek
10. Majonez
Ilość składników zmniejszamy lub zwiększamy w zależności na ile porcji ją przygotowujemy.
Ilość składników zmniejszamy lub zwiększamy w zależności na ile porcji ją przygotowujemy.
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w tzw. skórkach bez obierania, marchewkę obieramy, warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy aż zmiękną. Po czym odcedzamy. Po ostygnięciu i odparowaniu wody ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę podobnie kroimy marchewkę.
Jaja gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki oraz przeciskamy przez siatkę do rozdrabniania jaj lub po prostu kroimy w całości w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z ogórkiem krojąc w drobną kosteczkę.
Warzywa wsypujemy do miseczki oraz dodajemy kukurydzę i przyprawiamy solą oraz pieprzem dokładnie mieszając na koniec dodajemy majonez i wszystko razem dokładnie mieszamy, można jeszcze doprawić a na samą górę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowaną sałatkę warzywną można podawać jako samą potrawę bądź dodatek, dobrze smakuje z ugotowaną bądź grillowaną kiełbasą.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz