tekstalternatywny

29 października 2018

Sałatka z majonezem

Sałatka, Przepis na sałatkę, Sałatka z majonezem, Szałot

W tym wpisie tradycyjny przepis na znaną i lubianą sałatkę warzywną z majonezem. Ten rodzaj sałatki to coś podobnego do popularnego "szałotu: lecz nie znajduje się w niej ryba. Przepis jest bardzo prosty więc każdy powinien sobie poradzić.

Jak przygotować sałatkę:

Potrzebne składniki:

1. Około 2 kg ziemniaków

2. 5 jaj

5. 2 większe marchewki

6. Kukurydza z puszki

7. Ogórek kiszony bądź konserwowy z naciskiem na konserwowy

8. Sól i pieprz

9. Szczypiorek

10. Majonez

Ilość składników zmniejszamy lub zwiększamy w zależności na ile porcji ją przygotowujemy.

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w tzw. skórkach bez obierania, marchewkę obieramy, warzywa wrzucamy do garnka i gotujemy aż zmiękną. Po czym odcedzamy. Po ostygnięciu i odparowaniu wody ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę podobnie kroimy marchewkę.

Jaja gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki oraz przeciskamy przez siatkę do rozdrabniania jaj lub po prostu kroimy w całości w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z ogórkiem krojąc w drobną kosteczkę.


Warzywa wsypujemy do miseczki oraz dodajemy kukurydzę i przyprawiamy solą oraz pieprzem dokładnie mieszając na koniec dodajemy majonez i wszystko razem dokładnie mieszamy, można jeszcze doprawić a na samą górę posypać posiekanym szczypiorkiem.

Tak przygotowaną sałatkę warzywną można podawać jako samą potrawę bądź dodatek, dobrze smakuje z ugotowaną bądź grillowaną kiełbasą.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz