Marynowane grzyby sprawdzają się świetnie jako dodatek do różnych mięs, potraw jak również na zakąskę czy do koreczków. I choć przepis ten jest czasochłonny i nie należy do najłatwiejszych to warto choć raz spróbować. W tym wpisie przepis na marynowanie grzybów w popularnej zalewie z marchewką i cebulą.
Jakie grzyby najlepiej marynować:
Grzyby które nadają się do marynowania to przede wszystkim: prawdziwki, borowiki, maślaki, czy podgrzybki. Można również je zmieszać i w jednym słoiku marynować kilka różnych odmian.
Wybieramy raczej te mniejszej wielkości, niż kroimy na małe kawałki te większe to bardzo ważne.
Wybieramy raczej te mniejszej wielkości, niż kroimy na małe kawałki te większe to bardzo ważne.
Jak przygotować grzyby do marynowania:
Grzyby wybieramy i obieramy delikatnie nożykiem oraz płuczemy pod zimną wodą. Tak przygotowane grzyby gotujemy w wodzie z dolaną odrobiną soli oraz około jedną łyżką wyciśniętego soku z cytryny.
Gotujemy około 10 minut, pamiętajmy aby ich zbyt bardzo nie przegotować, po przegotowaniu grzyby odcedzamy.
Wcześniej przygotowane słoiki parzymy gorącą wodą to samo robimy z zakrętkami i odkładamy do góry dnem na ścierkę bądź ręcznik do odparowania wody.
Gotujemy około 10 minut, pamiętajmy aby ich zbyt bardzo nie przegotować, po przegotowaniu grzyby odcedzamy.
Wcześniej przygotowane słoiki parzymy gorącą wodą to samo robimy z zakrętkami i odkładamy do góry dnem na ścierkę bądź ręcznik do odparowania wody.
Sposób przygotowania zalewy oraz potrzebne do tego składniki:
1. 1 kg grzybów
1. 1 kg grzybów
2. Jedna cebula - potrzebne około 15 dkg
3. Dwie marchewki
4. 3 szklanki wody
5. 1/2 szklanki octu spirytusowego
6. Sól
7. Szczypta nasion gorczycy
8. Ziele angielskie oraz liście laurowe
Ilość składników stosujemy pod względem ilości jaką chcemy marynować.
Ilość składników stosujemy pod względem ilości jaką chcemy marynować.
Sposób przygotowania:
Umyte i obgotowane wcześniej grzyby pokrój na drobniejsze kawałki (nie za małe) wrzuć do garnka z zimną i lekko osoloną wodą, gotuj około 15 minut.
Do wyparzonych wcześniej słoików należy wrzucić po 2 ziela angielskie i po jednym liściu laurowym oraz włożyć do nich wcześniej pokrojone i ugotowane grzyby.
Zalewa:
Zalewa:
Marchewkę pokroić w kostkę a cebulę lepiej w półkola by oddała więcej aromatu, wrzucić do garnka oraz zalać około 3 szklankami wody, następnie dodać, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę gorczycy i wlać około pół szklanki octu spirytusowego. Zalewę należy zagotować i gotować około 10 minut na małym ogniu.
Po zagotowaniu zalewamy nią słoiki z grzybami i zakręcamy. Tak przygotowane i zalane słoiki mocno zakręć i odstaw do góry dnem na około 15 minut aby sprawdzić ich szczelność.
W ten sposób przygotowane grzyby, odstaw na minimum tydzień czasu aby nabrały smaku i aromatu i choć można je jeść już na drugi dzień (nigdy tego nie sprawdziłem) to odczekanie minimum tygodnia jest raczej wskazane.
W ten sposób przygotowane grzyby, odstaw na minimum tydzień czasu aby nabrały smaku i aromatu i choć można je jeść już na drugi dzień (nigdy tego nie sprawdziłem) to odczekanie minimum tygodnia jest raczej wskazane.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz