24 lutego 2020

Jak marynować grzyby

Marynowane grzyby, Jak marynować grzyby

Marynowane grzyby sprawdzają się świetnie jako dodatek do różnych mięs, potraw jak również na zakąskę czy do koreczków. I choć przepis ten jest czasochłonny i nie należy do najłatwiejszych to warto choć raz spróbować. W tym wpisie przepis na marynowanie grzybów w popularnej zalewie z marchewką i cebulą.

Jakie grzyby najlepiej marynować:

Grzyby które nadają się do marynowania to przede wszystkim: prawdziwki, borowiki, maślaki, czy podgrzybki. Można również je zmieszać i w jednym słoiku marynować kilka różnych odmian.

Wybieramy raczej te mniejszej wielkości, niż kroimy na małe kawałki te większe to bardzo ważne.

Jak przygotować grzyby do marynowania:

Grzyby wybieramy i obieramy delikatnie nożykiem oraz płuczemy pod zimną wodą. Tak przygotowane grzyby gotujemy w wodzie z dolaną odrobiną soli oraz około jedną łyżką wyciśniętego soku z cytryny.

Gotujemy około 10 minut, pamiętajmy aby ich zbyt bardzo nie przegotować, po przegotowaniu grzyby odcedzamy.

Wcześniej przygotowane słoiki parzymy gorącą wodą to samo robimy z zakrętkami i odkładamy do góry dnem na ścierkę bądź ręcznik do odparowania wody.

Sposób przygotowania zalewy oraz potrzebne do tego składniki:

1. 1 kg grzybów

2. Jedna cebula - potrzebne około 15 dkg

3. Dwie marchewki

4. 3 szklanki wody

5. 1/2 szklanki octu spirytusowego

6. Sól

7. Szczypta nasion gorczycy 

8. Ziele angielskie oraz liście laurowe

Ilość składników stosujemy pod względem ilości jaką chcemy marynować.

Sposób przygotowania:

Umyte i obgotowane wcześniej grzyby pokrój na drobniejsze kawałki (nie za małe) wrzuć do garnka z zimną i lekko osoloną wodą, gotuj około 15 minut.

Do wyparzonych wcześniej słoików należy wrzucić po 2 ziela angielskie i po jednym liściu laurowym oraz włożyć do nich wcześniej pokrojone i ugotowane grzyby.

Zalewa:

Marchewkę pokroić w kostkę a cebulę lepiej w półkola by oddała więcej aromatu, wrzucić do garnka oraz zalać około 3 szklankami wody, następnie dodać, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę gorczycy i wlać około pół szklanki octu spirytusowego. Zalewę należy zagotować i gotować około 10 minut na małym ogniu.

Po zagotowaniu zalewamy nią słoiki z grzybami i zakręcamy. Tak przygotowane i zalane słoiki mocno zakręć i odstaw do góry dnem na około 15 minut aby sprawdzić ich szczelność.

W ten sposób przygotowane grzyby, odstaw na minimum tydzień czasu aby nabrały smaku i aromatu i choć można je jeść już na drugi dzień (nigdy tego nie sprawdziłem) to odczekanie minimum tygodnia jest raczej wskazane.

Jak marynować grzyby, Grzyby marynowane

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz