Grzyby można przygotowywać na wiele różnych sposobów oraz podawać je w zależności od okoliczności. Grzyby mogą być składnikiem potraw takich zupy oraz samą przekąską. W niniejszym wpisie przepis na pasteryzację grzybów, przepis jest bardzo prosty i każdy powinien go bez problemu przygotować by w zimę grzybów móc smakować.
Jakie grzyby można pasteryzować:
Do pasteryzacji nadaje się każdy rodzaj grzybów ale te najczęściej stosowane to przeważnie borowiki, maślaki, rydze i kurki.
Jak pasteryzować grzyby:
Potrzebne składniki:
1. 2 kg grzybów jednego rodzaju
2. 20 dkg cebuli
3. 1 szklanka wody
4. Sól
5. Kwasek cytrynowy, bądź sok z cytryny
Przygotowanie:
Oczyszczone i umyte grzyby pokrajać w paski a cebulę w drobną kostkę. Włożyć do garnka i osolić ale niezbyt dużą ilością soli, wlać wodę i dusić pod przykryciem około 12 minut aż do chwili odparowania nadmiaru soku. Dodać pół łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w odrobinie wody, bądź soku z cytryny a całość zagotować.
Gorące grzyby włożyć do słoików i zalać osoloną przegotowaną wodą. Słoiki szczelnie zakręcić i odstawić do pasteryzacji.
Tak przygotowane grzyby odstawić do spiżarni bądź piwnicy do pasteryzacji. Po otwarciu słoików grzyby należy ugotować oraz spożyć w dniu otwarcia słoika.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz