Kiełbasa to bardzo popularny rodzaj mięsa, jest łatwo dostępna i można ją przygotować na wiele różnych sposobów, między innymi można ją smażyć, piec,gotować lub grillować nawet podawać na surowo.
Kiełbasę można podawać jako danie główne lub jako składnik do sałatek, zup czy bigosu. W niniejszym wpisie prosty przepis na popularną kiełbasę z patelni wraz z cebulką. Danie to dość łatwo i szybko przygotować a tak przygotowaną potrawę podawać jako danie główne bądź przekąska.
Jak przygotować smażoną kiełbasę z cebulką.
Potrzebne składniki:
1. Kiełbasa około 40 dkg (zależne od ilości jedzących)
2. Jedna cebula
3. Olej bądź smalec - osobiście wolę olej
4. Przyprawy - pieprz, mielona papryka
Przygotowanie:
Kupując kiełbasę do smażenia należy zwrócić uwagę aby nie była zbyt sucha, gdyż podczas smażenia jeszcze bardziej się wysuszy i skurczy.
Kiełbasę kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm, najlepiej kroić pod skosem, wtedy plasterki są trochę większe i łatwiej się smaży. Cebulę obieramy i kroimy w mniejsze półkola.
Kiełbasę wraz z cebulką wrzucamy na nie dużą ilość rozgrzanego oleju i smażymy, podczas smażenia zmniejszamy ogień i smażymy przyprawiając, pieprzem i papryką mieloną, smażymy z każdej strony delikatnie mieszając aby kiełbasa i cebulka nie przywarły do patelni. Podczas smażenia należy uważać gdyż będzie pryskać. Samo smażenie powinno trwać około 10 minut i gotowe.
A tak smażymy kiełbasę:
A tak smażymy kiełbasę:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz