W tym wpisie przepis na smaczną pizzę z salami, przygotowanie tej pizzy wraz z ciastem jest bardzo proste i nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności, każdy powinien sobie bez problemu poradzić, czas jaki należy poświęcić na przygotowanie pizzy to około 30 - 40 minut. Polecam!
Jeżeli ktoś szuka przepisu tylko na ciasto to przepis zamieściłem w tym wpisie - jak przygotować ciasto na pizzę.
1. 2 szklanki mąki pszennej - najlepiej typ 500
2. Około ćwierć kostki zwykłych drożdży
3. Szczypta soli
4. Szczypta cukru
5. Duża łyżka oleju roślinnego
6. Trochę ponad 1/2 szklanki letniego mleka bądź przegotowanej wodyPrzyprawy:
- Oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozpuścić w ponad pół szklanki ciepłego mleka bądź przegotowanej wody, dodać szczyptę cukru, oregano i bazylii, wymieszać i odstawić na około 15 - 20 minut. Mąkę wsypać do większej miseczki, dodać szczyptę soli i łyżkę oleju roślinnego - wymieszać.
Rozpuszczone i odstane drożdże wlać do mąki i dokładnie wymieszać składniki ze sobą, ciasto wyjąć na stolnicę i ugniatać aż do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto powinno dać się lekko ugniatać, nie powinno być zbyt twarde). Pomiędzy ugniataniem można odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia i ponownie ugniatać.
Ciekawostka:
Po uformowaniu okręgu z ciasta warto samo ciasto odstawić na około 10 minut aż lekko podrośnie i dopiero włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Składniki na nadzienie:
1. Ketchup.
2. Salami.
3. Ser żółty około 40 dkg polecam ser gouda ale może być również inny.
4. 1 papryka
5. 1 większa łyżka przegotowanej wody.
6. Reszta wedle uznania - na ciasto można położyć, kukurydzę, oliwki, tuńczyka, szynkę.
Tak przygotowaną pizzę piec w wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 180 stopni przez około 10 - 15 minut, doglądając ciasto - brzegi powinny być zarumienione, wtedy pizza jest gotowa.
Przygotowaną pizzę można podawać wraz z sosem czosnkowym lub sosem ziołowym. Oczywiście można pójść na łatwiznę i podawać wraz ketchupem bądź sosem pikantnym wykonanym na bazie koncentratu pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz