W niniejszym wpisie przedstawię dość oryginalny w smaku i prosty przepis na makaron z grzybami oraz serem. Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu składników, każdy powinien sobie z tym poradzić. Zaczynajmy.
Potrzebne składniki:
1. Makaron, polecam świderki ale może być również każdy inny np. rurki bądź paski
2. Około 40 dkg grzybów - polecam maślaki, prawdziwki lub kozaki
3. Śmietana słodka 3 łyżki
4. Przegotowana woda około 1/4 szklanki
5. Cebula
6. Sól, pieprz, mielona czerwona papryka
7. Około 20 dkg żółtego sera -polecam gouda
8. Tłuszcz do smażenia bądź margaryna
Przygotowanie:
Grzyby należy dokładnie umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie około 20 -30 minut, następnie odcedzić. Cebulę pokroić w pół paski bądź kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelni, dodać dwie łyżki śmietany oraz wcześniej przygotowane grzyby, wlać trochę wody, ciągle mieszając delikatnie obsmażamy grzyby oraz przyprawiany pieprzem i zmieloną papryką.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Tak przygotowaną potrawę podajemy wraz z makaronem a sam makaron można posypać utartym żółtym serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz