tekstalternatywny

2 marca 2020

Makaron z grzybami - przepis

Przepis na makaron z grzybami

W niniejszym wpisie przedstawię dość oryginalny w smaku i prosty przepis na makaron z grzybami oraz serem. Potrawa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu składników, każdy powinien sobie z tym poradzić. Zaczynajmy.

Ekspresy do kawy - wybierz na Ceneo

Potrzebne składniki:

1. Makaron, polecam świderki ale może być również każdy inny np. rurki bądź paski

2. Około 40 dkg grzybów - polecam maślaki, prawdziwki lub kozaki

3. Śmietana słodka 3 łyżki

4. Przegotowana woda około 1/4 szklanki

5. Cebula

6. Sól, pieprz, mielona czerwona papryka

7. Około 20 dkg żółtego sera -polecam gouda

8. Tłuszcz do smażenia bądź margaryna

Przygotowanie:

Grzyby należy dokładnie umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie około 20 -30 minut, następnie odcedzić. Cebulę pokroić w pół paski bądź kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelni, dodać dwie łyżki śmietany oraz wcześniej przygotowane grzyby, wlać trochę wody, ciągle mieszając delikatnie obsmażamy grzyby oraz przyprawiany pieprzem i zmieloną papryką.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.

Tak przygotowaną potrawę podajemy wraz z makaronem a sam makaron można posypać utartym żółtym serem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz