12 listopada 2018

Botwina z ziemniakami

Botwina, Botwina z ziemniakami, Jak przygotować botwinę, Przepis na botwinę

Botwina to rodzaj zupy której głównym składnikiem są liście i korzeń buraka ćwikłowego, można ją podawać na wiele różnych sposobów. Zupa ta z racji warzyw z których się ją gotuje jest smaczna i zdrowa.

Samo przygotowanie tej potrawy nie jest bardzo wymagające i każdy powinien sobie poradzić.

Jak przygotować botwinę:

Potrzebne składniki:

1. Marchew  3 korzenie

2. Pietruszka i seler 10 dkg

3. Jedna cebula

4. Buraki 30 dkg

5. Botwina 30 dkg

6. Śmietana

7. Mąka - około pół szklanki

8. Ziemniaki około 50 dkg

9. Zakwas z buraków (jeżeli posiadamy)

10. Śmietana

11. Przyprawy - sól pieprz


Przygotowanie:


Marchew, pietruszkę, seler, cebulę, buraki oraz botwinę obieramy i dokładnie myjemy oraz kroimy w kostkę. Buraki obrać i również pokroić w kostkę. Warzywa można również zetrzeć na tarce z większymi oczkami. Tak przygotowaną włoszczyznę zalewany wodą i gotujemy.

Jeżeli dysponujemy gotowym wywarem z warzyw, składniki dodajemy do gotowego wywaru lub bulionu drobiowego.

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru.

Śmietanę mieszamy z mąką i z niewielką ilością gotowanej zupy całość wlewamy do gotującego się garnka z wywarem, dokładnie mieszając i doprowadzając do zagotowania. Zupę doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz jeżeli posiadamy, dolewamy trochę zakwasu z buraków dla smaku ale nie jest to konieczne. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i gotowe.

Tak przygotowaną potrawę podajemy jako danie główne bądź dodatek do dania drugiego.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz