Botwina to rodzaj zupy której głównym składnikiem są liście i korzeń buraka ćwikłowego, można ją podawać na wiele różnych sposobów. Zupa ta z racji warzyw z których się ją gotuje jest smaczna i zdrowa.
Samo przygotowanie tej potrawy nie jest bardzo wymagające i każdy powinien sobie poradzić.
Potrzebne składniki:
1. Marchew 3 korzenie
2. Pietruszka i seler 10 dkg
3. Jedna cebula
4. Buraki 30 dkg
5. Botwina 30 dkg
6. Śmietana
7. Mąka - około pół szklanki
8. Ziemniaki około 50 dkg
9. Zakwas z buraków (jeżeli posiadamy)
10. Śmietana
11. Przyprawy - sól pieprz
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę, buraki oraz botwinę obieramy i dokładnie myjemy oraz kroimy w kostkę. Buraki obrać i również pokroić w kostkę. Warzywa można również zetrzeć na tarce z większymi oczkami. Tak przygotowaną włoszczyznę zalewany wodą i gotujemy.
Jeżeli dysponujemy gotowym wywarem z warzyw, składniki dodajemy do gotowego wywaru lub bulionu drobiowego.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru.
Jeżeli dysponujemy gotowym wywarem z warzyw, składniki dodajemy do gotowego wywaru lub bulionu drobiowego.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru.
Śmietanę mieszamy z mąką i z niewielką ilością gotowanej zupy całość wlewamy do gotującego się garnka z wywarem, dokładnie mieszając i doprowadzając do zagotowania. Zupę doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz jeżeli posiadamy, dolewamy trochę zakwasu z buraków dla smaku ale nie jest to konieczne. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i gotowe.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz