Tortilla to bardzo proste do wykonania ciasto z mąki pszennej w które zawijamy przeróżne dodatki jak mięso, kapustę oraz inne warzywa a całość można polać sosem na przykład sosem czosnkowym a jak prosto wykonać sos czosnkowy pisałam w tym artykule - sos czosnkowy.
W tym wpisie przedstawię prosty do wykonania przepis na Tortillę z kapustą pekińską i filetem z kurczaka. Danie to bardzo prosto wykonać i można je podawać na obiady, kolacje lub jako dodatek czy przekąskę.
Jak wykonać ciasto na tortillę:
Potrzebne składniki:
1. 250 dkg mąki pszennej
2. Pół szklanki letniej przegotowanej wody
Przygotowanie ciasta:
Składniki wsypujemy do miseczki dolewamy wodę i dosypujemy łyżeczkę soli całość dobrze mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę.
Tak przygotowane ciasto kroimy na mniejsze kulki i wałkujemy na okrągły cienki placek o grubości około 2 - 3 mm. Przygotowane placki smażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na przykład na patelni teflonowej. Smażymy około 30 - 40 sekund z jednej i z drugiej strony po czym placek odkładamy.
Farsz:
Potrzebne składniki:
1. Filety z kurczaka - 2 kawałki
2. Kapusta zwykła lub polecam kapustę pekińską
3. 20 dkg żółtego sera
4. Można dodać konserwową paprykę, groszek lub kukurydzę
Przygotowanie:
Filety z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy dalej kroimy w drobną kostkę. Pokrojone filety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju ciągle mieszając. Smażymy około 2 - 3 minut, nie za długo tak aż się ładnie zarumienią.
Kapusta może być zwykła ale polecam kapustę pekińską, należy ją poszatkować. Żółty ser ucieramy na tarce. Całość w raz z filetami z kurczaka układamy na cieście i zawijamy. Można dodać również groszek, kukurydzę, paprykę a nawet pokrojony ogórek.
Zawinięte ciasto smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju z każdej strony i gotowe. Tak przygotowaną tortillę można podawać z sosem czosnkowym lub sosem ziołowym a o tym jak przygotować sos czosnkowy oraz sos ziołowy pisałem w tych wpisach:
Pozdrawiam!
Czytaj również.
Super przepis, pierwszy raz smażyłem ciasto na tortillę a reszta z tego przepisu. Smakowało mi :) więc polecam!
OdpowiedzUsuń