19 lipca 2020

Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem, Tortilla, Ciasto na tortillę

Tortilla to bardzo proste do wykonania ciasto z mąki pszennej w które zawijamy przeróżne dodatki jak mięso, kapustę oraz inne warzywa a całość można polać sosem na przykład sosem czosnkowym a jak prosto wykonać sos czosnkowy pisałam w tym artykule - sos czosnkowy.

W tym wpisie przedstawię prosty do wykonania przepis na Tortillę z kapustą pekińską i filetem z kurczaka. Danie to bardzo prosto wykonać i można je podawać na obiady, kolacje lub jako dodatek czy przekąskę.

Jak wykonać ciasto na tortillę:

Potrzebne składniki:

1. 250 dkg mąki pszennej

2. Pół szklanki letniej przegotowanej wody

3. Mała łyżeczka soli

Kuchenki mikrofalowe na Ceneo

Przygotowanie ciasta:

Składniki wsypujemy do miseczki dolewamy wodę i dosypujemy łyżeczkę soli całość dobrze mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę.

Ciasto na tortillę, Tortilla z kurczakiem

Tak przygotowane ciasto kroimy na mniejsze kulki i wałkujemy na okrągły cienki placek o grubości około 2 - 3 mm. Przygotowane placki smażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na przykład na patelni teflonowej. Smażymy około 30 - 40 sekund z jednej i z drugiej strony po czym placek odkładamy.

Ciasto na tortillę, Tortilla

Farsz:

Potrzebne składniki:

1. Filety z kurczaka - 2 kawałki

2. Kapusta zwykła lub polecam kapustę pekińską

3. 20 dkg żółtego sera

4. Można dodać konserwową paprykę, groszek lub kukurydzę

Przygotowanie:

Filety z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy dalej kroimy w drobną kostkę. Pokrojone filety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju ciągle mieszając. Smażymy około 2 - 3 minut, nie za długo tak aż się ładnie zarumienią.

Filety z kurczaka, Tortilla z kurczakiem

Kapusta może być zwykła ale polecam kapustę pekińską, należy ją poszatkować. Żółty ser ucieramy na tarce. Całość w raz z filetami z kurczaka układamy na cieście i zawijamy. Można dodać również groszek, kukurydzę, paprykę a nawet pokrojony ogórek.

Zawinięte ciasto smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju z każdej strony i gotowe. Tak przygotowaną tortillę można podawać z sosem czosnkowym lub sosem ziołowym a o tym jak przygotować sos czosnkowy oraz sos ziołowy pisałem w tych wpisach:



Tortilla, Tortilla prosty przepis

Pozdrawiam!

Czytaj również.



1 komentarz:

  1. Super przepis, pierwszy raz smażyłem ciasto na tortillę a reszta z tego przepisu. Smakowało mi :) więc polecam!

    OdpowiedzUsuń