15 marca 2020

Jak smażyć boczek?

Jak sparzyć boczek, przepis na boczek

Boczek to popularny dodatek do wielu potraw, chętnie przygotowywany w Polskiej kuchni i często podawany na śniadania wraz z jajecznicą lub jajkiem sadzonym i pieczywem. Boczek można jeść na surowo, jednak znacznie lepiej smakuje kiedy go usmażymy.

Nie każdy wie jak prawidłowo smażyć boczek aby był soczysty i chrupiący. W tym wpisie przedstawię proste sposoby na to jak usmażyć boczek aby pysznie i soczyście smakował.

Jak smażyć boczek:

Boczek przed smażeniem należy pokroić wzdłużnie w cienkie plastry, nie za cienkie ale też nie za grube. Boczek można smażyć na dwa sposoby, na suchej patelni co jest częściej stosowane gdyż boczek sam w sobie zawiera tłuszcz ale można również smażyć w oleju.

Smażenie na suchej patelni:

Patelnię należy przez chwilę rozgrzać przed ułożeniem boczku oraz zmniejszyć ogień. Boczek układamy tak aby kawałki nie dotykały siebie. Smażymy na małym ogniu z każdej strony przewracając aż się ładnie zrumieni a brzegi ściemnieją. 

Po usmażeniu i przełożeniu na talerz boczek można osuszyć z nadmiaru tłuszczu np. papierowym ręcznikiem i gotowe.

Smażenie boczku na oleju:

Pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzany olej. W ten sposób można smażyć w garnku lub na patelni. Olej powinien być rozgrzany, należy uważać bo może pryskać. Smażymy na średnim ogniu aż mięso się zrumieni i gotowe.

Tym sposobem również po wyjęciu boczku na talerz można go osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.

A tak smaży się boczek.



Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz