Boczek to popularny dodatek do wielu potraw, chętnie przygotowywany w Polskiej kuchni i często podawany na śniadania wraz z jajecznicą lub jajkiem sadzonym i pieczywem. Boczek można jeść na surowo, jednak znacznie lepiej smakuje kiedy go usmażymy.
Nie każdy wie jak prawidłowo smażyć boczek aby był soczysty i chrupiący. W tym wpisie przedstawię proste sposoby na to jak usmażyć boczek aby pysznie i soczyście smakował.
Jak smażyć boczek:
Boczek przed smażeniem należy pokroić wzdłużnie w cienkie plastry, nie za cienkie ale też nie za grube. Boczek można smażyć na dwa sposoby, na suchej patelni co jest częściej stosowane gdyż boczek sam w sobie zawiera tłuszcz ale można również smażyć w oleju.
Smażenie na suchej patelni:
Patelnię należy przez chwilę rozgrzać przed ułożeniem boczku oraz zmniejszyć ogień. Boczek układamy tak aby kawałki nie dotykały siebie. Smażymy na małym ogniu z każdej strony przewracając aż się ładnie zrumieni a brzegi ściemnieją.
Po usmażeniu i przełożeniu na talerz boczek można osuszyć z nadmiaru tłuszczu np. papierowym ręcznikiem i gotowe.
Smażenie boczku na oleju:
Pokrojony boczek wrzucamy na rozgrzany olej. W ten sposób można smażyć w garnku lub na patelni. Olej powinien być rozgrzany, należy uważać bo może pryskać. Smażymy na średnim ogniu aż mięso się zrumieni i gotowe.
Tym sposobem również po wyjęciu boczku na talerz można go osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
A tak smaży się boczek.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz