15 marca 2020

Makaron z wołowiną - prosty przepis na pyszną zupę

Przepis na zupę

Mięso wołowe można przygotować oraz podawać na wiele różnych sposobów. Chętnie podajemy je na dania główne wraz z ziemniakami bądź do zup z makaronem. Wołowinę można przygotować jako smażoną, pieczoną, duszoną czy gotowaną, mięso to równie chętnie grillujemy a sam rodzaj przygotowania jest zależny od kawałka z której części tuszy pochodzi oraz naszego pomysłu na potrawę.

W niniejszym wpisie przepis na zupę w mięsem wołowym i makaronem. Na wstępie jednak trochę informacji o samym mięsie:

Jaki kawałek mięsa wołowego wybrać:

W związku z tym że mięso będziemy gotować oraz delikatnie smażyć, najlepszym wyborem będzie kawałek z części mostka bądź karkówki ale nie jest to regułą.

Jak przygotować zupę z wołowiną i makaronem:

Potrzebne składniki:

1. Mięso wołowe około 200g - część karkówki bądź mostka

2. Makaron - rodzaj to już kwestia gustu, mogą być nitki, rurki bądź świderki

3. Jedna cebula

4. Przyprawy - pieprz, sól, tymianek, bazylia, mielona papryka

5. Około dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego

6. Nać pietruszki oraz szczypiorek

7. Olej bądź oliwa z oliwek oraz olej sojowy

Przygotowanie:

Mięso dokładnie płuczemy oraz czyścimy i porcjujemy na mniejsze kawałki. Przygotowane mięso wrzucamy do garnka z zimną lekko osoloną wodą, doprowadzając do zagotowania oraz zmniejszmy ogień i gotujemy około 1 godziny do uzyskania miękkości mięsa oraz odcedzamy.

Mięso można pokroić na drobniejsze kawałki przed gotowaniem ale polecam to zrobić po gotowaniu gdyż mięso będzie mięknie i łatwo je wtedy kroić.

Makaron gotujemy według przepisu producenta lub tradycyjnie wrzucając go do lekko osolonej wody i gotując na małym ogniu aż zmięknie i odcedzamy. Pamiętajmy aby makaron nie rozgotował się za bardzo.

Cebulkę siekamy na drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej aby ją delikatnie zeszklić. Przyprawy po około 1 łyżeczce mieszamy ze sobą i dodajemy do cebuli wraz z dwiema łyżkami koncentratu pomidorowego i dwiema łyżkami oleju sojowego, całość dokładnie mieszamy.

Dodajemy przygotowane mięso aby je delikatnie przesmażyć a całość zalewany około jednym litrem wody doprowadzając do zagotowania oraz dodajemy makaron, nać pietruszki bądź szczypiorek. Całość jeszcze chwilę gotujemy i gotowe.

A tak wygląda przygotowanie tej potrawy:



Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz