Tortilla wywodzi się z kuchni Meksykańskiej, to okrągły placek o średnicy około 20 - 30 cm, placek się z masy mąki pszennej bądź kukurydzianej i wody. Tortillę stosuje się jako pieczywo bądź baza do innych potraw.
Uformowany placek tortilli smaży się na "sucho" na specjalnych patelniach na przykład teflonowych lub z nieprzywierającą powłoką. W większych gastronomiach placki tortilli smaży się na specjalnych blatach grzewczych.
Tortillę bardzo łatwo przygotować a samo ciasto można podawać na wiele różnych sposobów np. Tortilla z kapustą i kurczakiem lub Tortilla z tuńczykiem.
W tym wpisie przepis na samo ciasto na Tortillę, przepis na ciasto jest bardzo prosty i każdy bez problemów sobie poradzi z jego przygotowaniem. Kiedyś kupowałam gotowe placki tortilli w sklepie ale od kiedy wiem że można je prosto i tanio zrobić, wolę sama :)
Tortilla przepis na ciasto:
Potrzebne składniki:
1. Mąka pszenna bądź kukurydziana 250 gram
2. Pół szklanki letniej przegotowanej wody
3. Pół małej łyżeczki soli
4. Łyżeczka oleju roślinnego
4. Łyżeczka oleju roślinnego
Przygotowanie:
Mąkę, wodę, łyżeczkę oleju i szczyptę soli mieszamy dokładnie i ugniatamy ciasto na jednolitą masę po czym odstawiamy na chwilę aby odpoczęło.
Wyrobione ciasto porcjujemy na kilka mniejszych kawałków i wałkujemy na placek o grubości około 2 - 2 mm oraz średnicy około 20 - 30 cm. Można rozwałkować pod względem wielkości patelni na której będziemy je smażyć :)
Rozwałkowane placki smażymy na sucho na patelni z nieprzywierającą powłoką, smażymy około 1 minuty z obu stron i gotowe.
Przepis ten wystarcza na około 4 placki tortilli, jeżeli potrzebujemy więcej to podwajamy ilość składników. A tu znajdziecie przepis na Tortillę z kurczakiem i Tortillę z Tuńczykiem.
A tak smaży się tortillę na blacie grzewczym, smażenie na patelni odbywa się dokładnie tak samo.
Smacznego!
Nie wiedziałem że ciasto na trotillę można tak prosto zrobić :) Polecam ten przepis, jest świetny, wypróbowałem! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń