Spaghetti to danie wywodzące się z kuchni Włoskiej. Tradycyjnie podaje się jako sam makaron wraz z sosem i utartym serem. Spaghetti można przygotować na wiele różnych sposobów, w niniejszym wpisie spaghetti z mięsem mielonym.
Jak przygotować spaghetti z mięsem mielonym:
Potrzebne składniki:
Potrzebne składniki:
1. Mięso mielone najlepiej z indyka ale wołowina też może być, około 0.5 kg
2. Makaron długi typowy na spaghetti
3. 1 cebula
4. 1 mały słoik przecieru pomidorowego
5. Przyprawy - pieprz, sól, bazylia i zioła prowansalskie
6. Około 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu producenta który znajduje się na opakowaniu lub tradycyjnie należy wrzuć do wrzącej lekko osolonej wody i gotować około 10 minut aż zmięknie oraz odcedzić. Trzeba pamiętać aby makaron się zbyt bardzo nie rozgotował.
Cebulę pokrój w drobniejsze półkola i wrzuć na rozgrzany olej na patelni aby ją zeszklić, dodaj mięso mielone i wymieszaj, następnie dodaj przecier pomidorowy 1 mały słoik całość dopraw pieprzem, solą, bazylią oraz odrobią ziół prowansalskich. Gotuj przez 10 min na małym ogniu mieszając i gotowe.
Tak przygotowane mięso podawaj z makaronem, całość można posypać utartym żółtym serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz