Ziemniaki to bardzo popularny i tradycyjny składnik wielu dań i potraw, chętnie podajemy je na obiady wraz z mięsami lub jako danie główne np. frytki, sposobu ich zastosowania jest tak dużo że trudno je zliczyć a o niektórych pisałem w tym wpisie - jak podawać ziemniaki.
Ziemniaki przed każdym podaniem trzeba jednak ugotować, usmażyć bądź upiec i tym właśnie zajmiemy się w niniejszym wpisie czyli pieczeniem ziemniaków w piekarniku. Pieczone ziemniaki to dobry i prosty sposób na ich podanie, każdy powinien od czasu do czasu spróbować.
Jak piec ziemniaki w piekarniku:
Potrzebne składniki:
1. 1 kg ziemniaków ( ilość w zależności od ilości porcji)
2. Olej bądź oliwa z oliwek
3. Przyprawy - pieprz, sól, mielona papryka
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Pokroić można według własnego uznania ale na mniejsze kawałki - to znacznie skraca czas zapiekania w środku ziemniaka gdzie temperatura musi dojść. Pokrojone ziemniaki należy ułożyć na blasze bądź w brytfannie, można położyć na papier do pieczenia.
Ziemniaki solimy, pieprzymy i przyprawiamy mieloną papryką. Ziemniaki należy przesmarować nieco olejem bądź oliwą z oliwek żeby lepiej się zapiekały. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, podczas pieczenia można ziemniaki przemieszać aby równomiernie się upiekły.
Ziemniaki solimy, pieprzymy i przyprawiamy mieloną papryką. Ziemniaki należy przesmarować nieco olejem bądź oliwą z oliwek żeby lepiej się zapiekały. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, podczas pieczenia można ziemniaki przemieszać aby równomiernie się upiekły.
Ziemniaki pieczemy od 30 minut do maksymalnie 1 godziny, zależne jest to od wielkości ziemniaków. Kiedy kiedy będą ładnie zarumienione można wyjąć z piekarnika i gotowe.
Zapiekane ziemniaki można podawać z mięsem i surówką oraz sosami.
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz