22 marca 2020

Jak zapiekać ziemniaki w piekarniku

Jak piec ziemniaki, Ziemniaki w piekarniku, Jak zapiekać ziemniaki

Ziemniaki to bardzo popularny i tradycyjny składnik wielu dań i potraw, chętnie podajemy je na obiady wraz z mięsami lub jako danie główne np. frytki, sposobu ich zastosowania jest tak dużo że trudno je zliczyć a o niektórych pisałem w tym wpisie - jak podawać ziemniaki.

Ziemniaki przed każdym podaniem trzeba jednak ugotować, usmażyć bądź upiec i tym właśnie zajmiemy się w niniejszym wpisie czyli pieczeniem ziemniaków w piekarniku. Pieczone ziemniaki to dobry i prosty sposób na ich podanie, każdy powinien od czasu do czasu spróbować.

Jak piec ziemniaki w piekarniku:

Potrzebne składniki:

1. 1 kg ziemniaków ( ilość w zależności od ilości porcji)

2. Olej bądź oliwa z oliwek

3. Przyprawy - pieprz, sól, mielona papryka 

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Pokroić można według własnego uznania ale na mniejsze kawałki - to znacznie skraca czas zapiekania w środku ziemniaka gdzie temperatura musi dojść. Pokrojone ziemniaki należy ułożyć na blasze bądź w brytfannie, można położyć na papier do pieczenia.

Ziemniaki solimy, pieprzymy i przyprawiamy mieloną papryką. Ziemniaki należy przesmarować nieco olejem bądź oliwą z oliwek żeby lepiej się zapiekały. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, podczas pieczenia można ziemniaki przemieszać aby równomiernie się upiekły.

Jak zapiekać ziemniaki w piekarniku, Jak piec ziemniaki

Ziemniaki pieczemy od 30 minut do maksymalnie 1 godziny, zależne jest to od wielkości ziemniaków. Kiedy kiedy będą ładnie zarumienione można wyjąć z piekarnika i gotowe.

Zapiekane ziemniaki można podawać z mięsem i surówką oraz sosami.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz