24 lutego 2020

Jak mrozić grzyby

Jak mrozić grzyby, Mrożenie grzybów, Jak przechowywać grzyby

Mrożenie grzybów wydaje się być prostym sposobem na ich długie przechowywanie. Aby prawidłowo je mrozić trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad. W tym wpisie poradnik jak prawidłowo mrozić grzyby.

Jakie grzyby można mrozić:

Nie wszystkie grzyby nadają się do mrożenia i warto mieć to na uwadze, do mrożenia należy wybierać takie które mają twardszy i jednolity miąższ na przykład kozaki, podgrzybki, prawdziwki, kanie czy rydze. Trzeba jednak dobrze wiedzieć jak je prawidłowo zamrozić by po ich odmrożeniu nie straciły smaku i swojego aromatu.

Jak prawidłowo mrozić grzyby:

Grzyby przed zamrożeniem delikatnie czyścimy nożykiem oraz płuczemy pod wodą i zostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie kroimy na mniejsze kawałki ale nie za małe. Tak pokrojone grzyby warto podzielić na kilka mniejszych porcji, gdyż po odmrożeniu nie należy ich ponownie mrozić.

Prawdziwki, podgrzybki czy maślaki należy najlepiej zamrozić w dobrze zamkniętych plastikowych pojemnikach. Natomiast kurki czy rydze należy przegotować przed zamrożeniem aby pozbyć się gorzkawego smaku, gotujemy około 10 minut, odcedzamy i czekamy aż woda całkowicie z nich odparuje. Tak przygotowane grzyby wkładamy do plastikowych pojemników lub zamykanych woreczków strunowych i wkładamy do zamrażalnika.

Lodówki - zobacz na Ceneo

Grzybów po wyjęciu z zamrażalnika nie należy całkowicie rozmrażać. Lepiej jest częściowo odmrozić i wrzucić do garnka oraz przegotować.

Ciekawostka - Grzybów suszonych nie należy mrozić a przechowywać w zwykłym zakręconym słoiku w temperaturze pokojowej.

Pozdrawiam!

1 komentarz:

  1. Zawsze mrożę grzyby w plastikowych pojemnikach, jest to bardzo wygodne, z woreczków strunowych trudniej się wyciąga odpowiednią porcję zamrożonych grzybów.

    OdpowiedzUsuń