tekstalternatywny

31 października 2018

Sałatka wiosenna

Sałatka, Przepis na sałatkę, Jak przygotować sałatkę

Sałatki to dość popularna potrawa, chętnie podajemy ją jako dodatek do obiadów bądź danie główne. Sałatki przygotowuje się bardzo prosto i szybko gdyż nie wymagają one gotowania. Sałatki to również często dodatek dekoracyjny wszelakich potraw.

W tym wpisie prosty przepis na sałatkę wiosenną którą można podawać jako danie samo w sobie lub dodatek do innych potraw. Jest to przepis na jedną porcję w razie większej ilości, podwajamy ilość składników.

Jak przygotować sałatkę wiosenną:

Potrzebne składniki:

1. Około 25 dkg sera twarogowego

2. Rzodkiewki (jeden pęczek z liśćmi)

3. Szczypiorek (jeden pęczek)

4. Jedno jajko

5. Sałata (kilka liści)

6. Majonez

7. Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ser twarogowy odciskamy z płynu który się w nim znajduje oraz rozdrabniamy na mniejsze kawałki. ale nie za drobno. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobne prążki a szczypiorek siekamy. Jajko gotujemy na twardo - jajko można pokroić bądź podawać w całości. Liście z rzodkiewki dodajemy jako składnik do sałatki, doda to jej lekkiego smaku i aromatu rzodkiewki.
Całość przekładamy do większej salaterki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Gotowe!

Pozdrawiam!

Czytaj również:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz