Sałatki to dość popularna potrawa, chętnie podajemy ją jako dodatek do obiadów bądź danie główne. Sałatki przygotowuje się bardzo prosto i szybko gdyż nie wymagają one gotowania. Sałatki to również często dodatek dekoracyjny wszelakich potraw.
W tym wpisie prosty przepis na sałatkę wiosenną którą można podawać jako danie samo w sobie lub dodatek do innych potraw. Jest to przepis na jedną porcję w razie większej ilości, podwajamy ilość składników.
Jak przygotować sałatkę wiosenną:
Jak przygotować sałatkę wiosenną:
Potrzebne składniki:
1. Około 25 dkg sera twarogowego
2. Rzodkiewki (jeden pęczek z liśćmi)
3. Szczypiorek (jeden pęczek)
4. Jedno jajko
5. Sałata (kilka liści)
6. Majonez
7. Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ser twarogowy odciskamy z płynu który się w nim znajduje oraz rozdrabniamy na mniejsze kawałki. ale nie za drobno. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobne prążki a szczypiorek siekamy. Jajko gotujemy na twardo - jajko można pokroić bądź podawać w całości. Liście z rzodkiewki dodajemy jako składnik do sałatki, doda to jej lekkiego smaku i aromatu rzodkiewki.
Całość przekładamy do większej salaterki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Gotowe!
Pozdrawiam!
Czytaj również:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz