W tym wpisie przepis na potrawę wegetariańską jaką jest ryż z warzywami. Potrawa ta jest bogata w witaminy oraz minerały, jest dietetyczna a do jej przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych, każdy sobie poradzi.
Jak przygotować ryż z warzywami:
Potrzebne składniki:
1. 1 szklanka ryżu lub jeden woreczek ryżu
2. Cebula, marchew, por, seler, groszek zielony, fasola szparagowa,brokuła
3. Około 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
4. Sól, pieprz, papryka mielona
5. 3 większe łyżki oleju lub oliwy z oliwek
6. Około 2 szklanki wody do ugotowania ryżu
7. 10 dkg sera żółtego do posypania
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą aby je lekko podgotować i odcedzamy, kroimy na drobniejsze kawałki (nie za drobne, wedle własnego uznania). Następnie warzywa wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i podsmażamy na małym ogniu dodając przyprawy - sól i pieprz, paprykę mieloną oraz koncentrat pomidorowy, można dolać trochę wody, dusimy na małym ogniu, mieszając.
Ryż płuczemy pod wodą oraz wsypujemy do garnka i gotujemy na sypko z dodaną odrobiną soli, mieszając od czasu do czasu, gotujemy nie za długo, należy tego doglądać. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż woda całkowicie odparuje.
Tak przygotowane składniki, mieszamy razem ze sobą i podajemy na talerzu a na górę posypujemy utartym żółtym serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz