W tym wpisie, przedstawię bardzo prosty przepis na smaczne i lubiane spaghetti bolognese. Przepis ten nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, jest łatwy w przygotowaniu i każdy powinien go przygotować.
Jak przygotować spaghetti bolognese:
Potrzebne składniki:
1. Mięso mielone około 0.5 kg, najlepiej z indyka
2. Jedna cukinia
3. Jedna cebula
4. Olej około 2 łyżki
5. Około dwa ząbki czosnku
6. Małe pomidory
7. Oliwki
6. Małe pomidory
7. Oliwki
8. Pieprz i sól
9. Żółty ser do posypania około 10 dkg, polecam ser gouda
9. Żółty ser do posypania około 10 dkg, polecam ser gouda
10. Makaron nitki długi typowy do spaghetti ale można zastosować każdy inny.
Przygotowanie:
Makaron należy ugotować w lekko osolonej wodzie, najlepiej najpierw zagotuj wodę i do gotującej wrzuć makaron. Gotuj około 10 minut na mniejszym ogniu i odcedź. Pamiętaj aby makaronu zbyt bardzo nie rozgotować.
Cukinię, cebulę, czosnek pokrój w kostkę. Przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzany olej na patelni i lekko przesmaż, dodaj mięso mielone, pomidory i oliwki, smaż około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Aby wszystkie składniki połączyć i wykonać gęsty sos dodaj niecałą szklankę wody i dokładnie wymieszaj, można również dodać trochę pieprzu lub soli dla smaku. Gotuj tak około 4 -5 minut na małym ogniu ciągle mieszając.
Tak przygotowany sos podawaj z wcześniej ugotowanym makaronem, posypując delikatnie utartym żółtym serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz