25 lutego 2020

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese, Przepis na spaghetti

W tym wpisie, przedstawię bardzo prosty przepis na smaczne i lubiane spaghetti bolognese. Przepis ten nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, jest łatwy w przygotowaniu i każdy powinien go przygotować.








Jak przygotować spaghetti bolognese:

Potrzebne składniki:

1. Mięso mielone około  0.5 kg, najlepiej z indyka

2. Jedna cukinia

3. Jedna cebula

4. Olej około 2 łyżki

5. Około dwa ząbki czosnku

6. Małe pomidory

7. Oliwki

8. Pieprz i sól

9. Żółty ser do posypania około 10 dkg, polecam ser gouda

10. Makaron nitki długi typowy do spaghetti ale można zastosować każdy inny.

Przygotowanie:

Makaron należy ugotować w lekko osolonej wodzie, najlepiej najpierw zagotuj wodę i do gotującej wrzuć makaron. Gotuj około 10 minut na mniejszym ogniu i odcedź. Pamiętaj aby makaronu zbyt bardzo nie rozgotować.


Cukinię, cebulę, czosnek pokrój w kostkę. Przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzany olej na patelni i lekko przesmaż, dodaj mięso mielone, pomidory i oliwki, smaż około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.




Aby wszystkie składniki połączyć i wykonać gęsty sos dodaj niecałą szklankę wody i dokładnie wymieszaj, można również dodać trochę pieprzu lub soli dla smaku. Gotuj tak około 4 -5  minut na małym ogniu ciągle mieszając.

Spaghetti, Jak przygotować spaghetti, Przepis na spaghetti


Tak przygotowany sos podawaj z wcześniej ugotowanym makaronem, posypując delikatnie utartym żółtym serem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz