Mąka to dobrze znany i bardzo popularny składnik z którego przygotowuje się wiele różnych potraw, dań i wypieków. Rodzai mąk jest bardzo wiele a każdy rodzaj ma swoje odpowiednie zastosowanie w kulinariach.
W tym wpisie przedstawię te najbardziej popularne i chętnie stosowane mąki.
Jakie wyróżniamy rodzaje mąk:
Mąki pszenne:
- typ 450 stosowana na makarony do ciast i biszkoptów
- typ 500 z powodzeniem stosowana na makarony, babki, ciasta drożdżowe
- typ 550 polecana na ciasta drożdżowe, potrawy gotowane i zasmażanie
- typ 650 stosowana głównie do wypieku wszelakiego pieczywa
- typ 750 stosowana przeważnie do wypieku chleba również na ciasto do pizzy
- typ 1400 przeważnie do wypieku chleba nie kruszy się
- typ 1850 stosowana głównie do chleba
- typ 2000 stosowana pod wypieki pieczywa pełnoziarnistego
Mąki żytnie:
- typ 580 stosowana głównie do wypieku chleba pełnoziarnistego również ciasteczek
- typ 1400 (sitkowa) zastosowanie głównie do wypieku chleba pełnoziarnistego żytniego
- typ 2000 razowa
Mąka ziemniaczana - stosuje się głównie do klusek
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz