12 marca 2017

Rodzaje mąk

Rodzaje mąk

Mąka to dobrze znany i bardzo popularny składnik z którego przygotowuje się wiele różnych potraw, dań i wypieków. Rodzai mąk jest bardzo wiele a każdy rodzaj ma swoje odpowiednie zastosowanie w kulinariach. 

W tym wpisie przedstawię te najbardziej popularne i chętnie stosowane mąki.

Jakie wyróżniamy rodzaje mąk:

Mąki pszenne:

- typ 450 stosowana na makarony do ciast i biszkoptów

- typ 500 z powodzeniem stosowana na makarony, babki, ciasta drożdżowe

- typ 550 polecana na ciasta drożdżowe, potrawy gotowane i zasmażanie

- typ 650 stosowana głównie do wypieku wszelakiego pieczywa

- typ 750 stosowana przeważnie do wypieku chleba również na ciasto do pizzy

- typ 1400 przeważnie do wypieku chleba nie kruszy się

- typ 1850 stosowana głównie do chleba

- typ 2000 stosowana pod wypieki pieczywa pełnoziarnistego

Mąki żytnie:

- typ 580 stosowana głównie do wypieku chleba pełnoziarnistego również ciasteczek

- typ 1400 (sitkowa) zastosowanie głównie do wypieku chleba pełnoziarnistego żytniego

- typ 2000 razowa

Mąka ziemniaczana - stosuje się głównie do klusek

Pozdrawiam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz