W tym wpisie świetny trochę mniej znany przepis na tzw. "garnek" czyli zapiekane ziemniaki z kiełbasą i kapustą. Potrawę tą przygotowuje się często na biwakach, ogniskach oraz wszelakich plenerach z racji tego że dobrze jest ją ugotować w specjalnym garnku nad ogniskiem. Polecam tą potrawę.
Potrzebne składniki:
Specjalny Garnek - tu należy zaopatrzyć się w specjalny garnek do tej potrawy, jest to garnek z nóżkami bądź do powieszenia nad ogniem, wykonany jest z żeliwa i jest to specjalny garnek do przygotowania tego dania.
Składniki:
- Jedna główka zielonej kapusty ( potrzebujemy same liście do wyłożenia garnka)
- Około 2 -3 kg ziemniaków ( zależne od ilości osób jedzących)
- Kiełbasa najlepiej śląska lub grillowa około 1 kg, w zależności od ilości jaką będziemy gotować
Przyprawy:
Sól, pieprz, można również przyprawić bazylią oraz oregano czy mieloną papryką
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na okrągłe plasterki o grubości około 0,5 cm, kiełbasę kroimy wzdłużnie i następnie w kosteczkę.
2. Garnek od środka wykładamy folią aluminiową ( nie jest to konieczne ale lepiej to zrobić) i następnie brzegi garnka od środka obkładamy liśćmi z kapusty.
3. Wkładamy pierwszą warstwę wcześniej pokrojonych w plasterki ziemniaków i solimy, pieprzymy oczywiście z umiarem, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i przekładamy liściem z kapusty i znów warstwę ziemniaków i tak aż cały garnek nam się zapełni :-) Na wierzch kładziemy liście z kapusty i wszystko przykrywamy pokrywką.
4. Tak przygotowaną potrawę gotujemy na wcześniej rozpalonym nie zbyt dużym ogniu, gotujemy około 1 godziny i gotowe.
2. Garnek od środka wykładamy folią aluminiową ( nie jest to konieczne ale lepiej to zrobić) i następnie brzegi garnka od środka obkładamy liśćmi z kapusty.
3. Wkładamy pierwszą warstwę wcześniej pokrojonych w plasterki ziemniaków i solimy, pieprzymy oczywiście z umiarem, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i przekładamy liściem z kapusty i znów warstwę ziemniaków i tak aż cały garnek nam się zapełni :-) Na wierzch kładziemy liście z kapusty i wszystko przykrywamy pokrywką.
4. Tak przygotowaną potrawę gotujemy na wcześniej rozpalonym nie zbyt dużym ogniu, gotujemy około 1 godziny i gotowe.
A tak się to gotuje:
Pozdrawiam!
Bardzo dobra potrawa, sam czasem ją robię. Polecam dodać jeszcze paprykę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń