30 października 2020

Jak obrać pomidor ze skórki

Jak obrać pomidor, Sposób na obranie pomidora

Każdy z was na pewno spotkał się z problemowym obraniem skórki z pomidora. Czynność ta choć nie wydaje się bym problemową to jednak potrafi sprawić problem. Można temu jednak zaradzić w bardzo prosty i skuteczny sposób.

Na początek trochę ciekawostek i informacji:

Osobiście bardzo lubię zjeść pomidor bez skórki, zawiera on sporą dawkę witamin i minerałów, wśród których znajdują się między innymi witamina C, K, E, B1, B2, B6, błonnik, potas, sód oraz magnez. Po za tym pomidor jest bardzo smaczny i soczysty.

Pomidor jest chętnie stosowany do wszelakich potraw a nawet sosów. Często gości na kanapkach oraz w sałatkach. Pomidor można jest również jako samo warzywo, gdyż jest zdrowe i zawiera sporo witamin.

Ale przejdźmy do rzeczy.

Jak obrać pomidora ze skórki:

Ta prosta metoda sprawdza się bardzo dobrze, należy zagotować wodę do wrzątku, pomidor delikatnie naciąć wzdłużnie (od góry do dołu) ale tak by przeciąć tylko samą skórkę. Zanurzyć pomidor w wrzącej wodzie na około 15 sekund, wodę można zostawić na bardzo małym ogniu, oraz wyjąć większą łyżeczką i w włożyć do zimnej wody to wszystko :-)

Po takim zabiegu skórka praktycznie sama bez większego problemu odejdzie i gotowe.
.
Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz