![Przepis na karpia Karp smażony, Przepis na karpia](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhn-KWB4z3HG0AZSV0o1Qys_yExz_wwnAa9nCn1pDrV69T_NWXPAyyTPWCyHipIoM2BdtXyteycEiX2WqKl8Dtgp0QGWjnPGZcZReKop9yX-8tS25qt1udXRa_AM99NIdkknqPgVkFMrGA/s640/karp+sma%25C5%25BCony.png)
Karp smażony to tradycyjna i popularna potrawa którą podajemy przeważnie na wigilijnym stole. Choć nie raz narzekamy na wybieranie ości z tej ryby to smażony karp rekompensuje to swoim niepowtarzalnym smakiem oraz tym że bardzo łatwo go przygotować. Karpia smażonego dobrze podawać tradycyjnie wraz z Zapiekanymi ziemniakami.
Jak przygotować smażonego karpia:
Potrzebne składniki:
1. Około 4 - 5 filetów z karpia
2. Około pół szklanki mąki pszennej
3. Około pół szklanki bułki tartej
4. Jedna większa cytryna
5. Olej do smażenia
6. Sól i pieprz
Przygotowanie:
Mąkę z bułką tartą mieszamy w osobnym naczyniu to będzie nasza panierka. Karpia myjemy i skraplamy sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solimy i pieprzymy ale nie za dużo.
Karpia odstawiamy na około godzinę aby nabrał aromatu. Po około godzinie obtaczamy filety z karpia w wcześniej przygotowanej panierce z mąki oraz bułki tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na niezbyt dużym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru panierki.
Karpia odstawiamy na około godzinę aby nabrał aromatu. Po około godzinie obtaczamy filety z karpia w wcześniej przygotowanej panierce z mąki oraz bułki tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na niezbyt dużym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru panierki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz