8 marca 2019

Karp wigilijny

Karp smażony, Przepis na karpia

Karp smażony to tradycyjna i popularna potrawa którą podajemy przeważnie na wigilijnym stole. Choć nie raz narzekamy na wybieranie ości z tej ryby to smażony karp rekompensuje to swoim niepowtarzalnym smakiem oraz tym że bardzo łatwo go przygotować. Karpia smażonego dobrze podawać tradycyjnie wraz z Zapiekanymi ziemniakami.

Jak przygotować smażonego karpia:

Potrzebne składniki:

1. Około 4 - 5 filetów z karpia

2. Około pół szklanki mąki pszennej

3. Około pół szklanki bułki tartej

4. Jedna większa cytryna

5. Olej do smażenia

6. Sól i pieprz

Przygotowanie:

Mąkę z bułką tartą mieszamy w osobnym naczyniu to będzie nasza panierka. Karpia myjemy i skraplamy sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solimy i pieprzymy ale nie za dużo.

Karpia odstawiamy na około godzinę aby nabrał aromatu. Po około godzinie obtaczamy filety z karpia w wcześniej przygotowanej panierce z mąki oraz bułki tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na niezbyt dużym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru panierki.

Tak przygotowanego karpia podajemy na wigilijnym stole z ziemniakami i kapustą.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz