9 grudnia 2018

Pierogi Ruskie


Pierogi Ruskie to dość popularne danie, chętnie podawane na Polskich stołach. Pierogi podaje się z farszem który można wykonać w różnych składników takich jak grzyby, twaróg czy kapusta. Przepis na ciasto który przedstawię pochodzi od mojej babci a sekret udanego ciasta tkwi w dokładnym doborze składników.

Potrzebne składniki:

Ciasto:

1. Mąka pszenna tym 500

2. Szklanka gorącej wody

3. 3 małe łyżeczki oleju

4. Pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

1. 30 dkg twarogu półtłustego

2. 1 cebula

3. 50 dkg ugotowanych ziemniaków

4. Sól i pieprz do smaku

5. Dwie łyżki masła

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiej przez sito do szerokiej miski i dodaj pół łyżeczki soli i trzy małe łyżeczki oleju. Wlej szklankę gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto, powinno być one plastyczne i miękkie.

Po wyrobieniu ciasta kulę zawiń w folię i odstaw na około pół godziny, ciasto po odstawieniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Podziel ciasto na kilka mniejszych kul i rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm a z ciasta wykrawaj kółka na pierogi.






Farsz:

Ziemniaki obierz, opłukaj i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź a następnie przepuść przez prasę i ubij tłuczkiem na puree.

Twaróg zmiel w maszynce, można kupić twaróg gotowy, jednak ten zmielony w maszynce w domu jest dużo lepszy. 

Cebulę obierz i pokraj na drobne półkola, oraz zeszklij delikatnie na maśle.

Mąkę, cebulę ziemniaki i twaróg wymieszaj w osobnej misce. Przygotowany farsz nakładaj na wykrojone pierogi, zawijaj i zaklej delikatnie palcami. Gotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie około 4 - 5 minut i gotowe.



Smacznego!

1 komentarz: