Pierogi Ruskie to dość popularne danie, chętnie podawane na Polskich stołach. Pierogi podaje się z farszem który można wykonać w różnych składników takich jak grzyby, twaróg czy kapusta. Przepis na ciasto który przedstawię pochodzi od mojej babci a sekret udanego ciasta tkwi w dokładnym doborze składników.
Potrzebne składniki:
Ciasto:
1. Mąka pszenna tym 500
2. Szklanka gorącej wody
3. 3 małe łyżeczki oleju
4. Pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1. 30 dkg twarogu półtłustego
2. 1 cebula
3. 50 dkg ugotowanych ziemniaków
4. Sól i pieprz do smaku
5. Dwie łyżki masła
Przygotowanie:
Ciasto:
Ciasto:
Mąkę przesiej przez sito do szerokiej miski i dodaj pół łyżeczki soli i trzy małe łyżeczki oleju. Wlej szklankę gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto, powinno być one plastyczne i miękkie.
Po wyrobieniu ciasta kulę zawiń w folię i odstaw na około pół godziny, ciasto po odstawieniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.
Podziel ciasto na kilka mniejszych kul i rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm a z ciasta wykrawaj kółka na pierogi.
Farsz:
Ziemniaki obierz, opłukaj i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź a następnie przepuść przez prasę i ubij tłuczkiem na puree.
Twaróg zmiel w maszynce, można kupić twaróg gotowy, jednak ten zmielony w maszynce w domu jest dużo lepszy.
Cebulę obierz i pokraj na drobne półkola, oraz zeszklij delikatnie na maśle.
Mąkę, cebulę ziemniaki i twaróg wymieszaj w osobnej misce. Przygotowany farsz nakładaj na wykrojone pierogi, zawijaj i zaklej delikatnie palcami. Gotuj we wrzącej lekko osolonej wodzie około 4 - 5 minut i gotowe.
Smacznego!
Bardzo dobry przepis.
OdpowiedzUsuń