14 marca 2020

Jak gotować kukurydzę


Kukurydza to składnik wielu potraw oraz kulinarnych wyrobów takich jak olej, mąka kukurydziana czy znany każdemu popcorn kukurydza to również płatki kukurydziane oraz kasze. Kukurydze bardzo chętnie jadamy ugotowaną na słodko i jest to bardzo popularny prosty sposób na jej podanie. Niejednokrotnie mamy jednak problem z jej prawidłowym gotowaniem tak aby była soczysta, chrupiąca i słodka. 

W niniejszym wpisie przedstawię swoją metodę jaką stosuję od lat na ugotowanie chrupiącej soczystej kukurydzy. Na wstępie trochę informacji:

Jaką kupić kukurydzę:

Kupując kukurydzę zwróć uwagę na same nasiona, powinny być dojrzałe i wypukłe oraz względnie równomierne, zwróć również uwagę czy kukurydza nie jest zbyt bardzo przesuszona głównie na jej czubku, jeżeli tak to znaczy że nie jest świeża i z pewnością długo leżała. Jeżeli znów kupujemy kukurydze w opakowaniu zwróć uwagę czy opakowanie nie jest zaparowane jeżeli tak wybierz inne.

Jak gotować kukurydzę:

Przed gotowaniem kukurydze należy dobrze obrać z liści oraz drobnych włosków i obciąć jej zielony strąk, kukurydze również dokładnie opłukać. Można przekroić na pół ale warto gotować tradycyjnie w całości.

Przed włożeniem kukurydzy do garnka, należy wodę zagotować wraz z dodaną jedną małą łyżeczką soli. Po zagotowaniu wody wrzucamy kukurydzę oraz czekamy do ponownego zagotowania wody. Po zagotowaniu zmniejszamy o połowę ogień i gotujemy od 10 do maksymalnie 15 minut. Podczas gotowania kolby przekręcamy np. łyżką żeby się równomiernie ugotowały.

A tak gotuje się kukurydzę.


Po ugotowaniu odcedzamy i mamy gotową smaczną, chrupiącą kukurydzę. Tak przygotowaną kukurydzę można delikatnie posolić lub podać z masłem.

Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz