Mięso z kurczaka to dość populary i chętnie podawany rodzaj mięsa na polskich stołach. Kurczaka można przygotować na wiele różnych sposobów a podaje się go jako danie główne lub dodatek na przykład do zup a nawet sałatek.
W niniejszym wpisie prosty przepis na udka z kurczaka zapiekane w piekarniku wraz z ziemniakami.
Jak przygotować udka z kurczaka zapiekane z ziemniakami:
Potrzebne składniki:
1. Około 3 większe udka z kurczaka (zależne na ile porcji gotujemy)
2. 50 dkg ziemniaków (zależne na ile porcji gotujemy)
3. 1 papryka czerwona
4. 1 mniejsza cukinia lub zielony ogórek
5. Kilka ząbków czosnku
6. 1 cytryna
7. Przyprawy - pieprz, sól, czerwona papryka mielona, rozmaryn suszony
8. Oliwa z oliwek bądź olej
Przygotowanie:
Udka z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić oraz wytrzeć, można ręcznikiem papierowym aby woda dobrze wsiąknęła. Przygotowane udka układamy w brytfannie.
Przyprawy mieszamy w miseczce wraz z niedużą ilością oleju bądź oliwy z oliwek, wyciskamy sok z cytryny. Tak przygotowaną marynatą nacieramy udka z kurczaka oraz odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, cukinię kroimy również na mniejsze kawałki, ząbki czosnku obieramy i zostawiamy w całości.
Całość dodajemy do brytfanny z udkami i polewany resztą marynaty. Przed samym pieczeniem można jeszcze delikatnie przyprawić solą, mieloną papryką bądź pieprzem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku bez przykrycia w temperaturze 180 stopni, pieczemy około 1 do 1.5 godziny, mięso można sprawdzić czy jest już miękkie nakłuwając je. Warzywa oraz samo mięso można podczas pieczenia delikatnie przemieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz