Czas świąt Bożego Narodzenia szybko się zbliża, czas więc pomyśleć o Wigilijnym stole i potrawach które na nim podamy. W tym wpisie prosty do wykonania przepis na tradycyjną kapustę z grzybami której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole.
Potrzebne składniki:
1. Kapusta kiszona 1 duży słoik
2. Grzyby suszone około 1 szklanka
3. 2 cebule
4. 2 listki laurowe
5. Kilka kulek ziela angielskiego
6. Pieprz
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez jedną noc oraz gotujemy do miękkości. Kapustę drobno siekamy, wkładamy do garnka, zalewamy około 3 szklankami wody i dodajemy przyprawy oraz pokrajaną w półkola bądź paseczki cebulę, gotujemy do miękkości około 2 - 3 godzin.
Grzyby można pokroić w paseczki na mniejsze kawałki bądź zostawić większe, odcedzone grzyby mieszamy razem z przygotowaną kapustą i chwilę gotujemy doprawiając pieprzem i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz