11 października 2018

Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka to jedno z prostszych i bardzo lubianych potraw. Aby je przygotować nie potrzeba zbyt czasu ani wysiłku, ponieważ udka można kupić a do przygotowania nie potrzeba większej wiedzy.


Do upieczenia udek potrzebne będą:

1. Świerze udka z kurczaka

2. Przyprawy - pieprz, sól

3. Papryka, cebula, ząbki czosnku, cytryna

4. Naczynie odporne na wysoką temperaturę lub po prostu blacha z piekarnika

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do lodówki na około jedną godzinę po czym wyciągamy i układamy w naczyniu, obok udek można położyć ząbki czosnku, paprykę lub cebulę oraz cytrynę dla dodania lekkiego aromatu, mięso posypujemy (delikatnie) solą i pieprzem oraz przykrywamy i wkładamy do piekarnika, pieczemy w wysokiej temperaturze około 180 stopni - jest to optymalna temperatura dla pieczenia mięs, pieczemy około 1,5 godziny aż mięso zrobi się miękkie i ładnie białe, ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia żeby udka się ze złociły a skórka od góry była chrupiąca, jeżeli nie lubimy chrupiącej skórki nie odkrywamy naczynia.

Tak upieczone udka podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz