11 października 2018

Tortilla z tuńczykiem

Tortilla z dodanym tuńczykiem to bardzo proste i smaczne danie. Do wykonania tortilli nie potrzebujemy zbyt wielu składników

Przygotowanie, najpierw ciasto:

1. 250 dkg mąki pszennej

2. Około 1/4 szklanki oleju lub dwie łyżki smalcu

3. Około pół szklanki letniej przegotowanej wody

4. Około pół łyżki soli

Tak przygotowane składniki wsypujemy do miseczki i mieszamy oraz ugniatamy ciasto do jednolitej konsystencji po czym z ciasta formujemy kilka mniejszych "kulek" a każdą z nich musimy rozwałkować na okrągły nie zbyt cienki placek.

Tak przygotowane placki pieczemy na teflonowej bądź ceramicznej patelni około 3-4 minut.



Przygotowanie sosu:

1. Około dwie duże łyżki ketchupu

2. Około dwie duże łyżki majonezu

3. Około 1 łyżka musztardy

4. Oczywiście musimy kupić również tuńczyka w konserwie - najlepiej rozdrobniony i w oleju.

Tak przygotowane składniki wlewamy do szklanki bądź salaterki i starannie mieszamy, można dodać odrobinę pieprzu bądź soli ale nie należy przesadzić dosłownie odrobinę.

Tak przygotowanym sosem smarujemy wcześniej usmażone placki ciasta oraz dodajemy tuńczyka, całość zawijamy i zapiekamy z piekarniku bądź mikrofalówce, można również w elektrycznym grillu.

Można dodać również, pokrojony ogórek, cebulę czy szczypiorek, doda to rybie trochę więcej aromatu.




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz