Tortilla z dodanym tuńczykiem to bardzo proste i smaczne danie. Do wykonania tortilli nie potrzebujemy zbyt wielu składników
Przygotowanie, najpierw ciasto:
1. 250 dkg mąki pszennej
2. Około 1/4 szklanki oleju lub dwie łyżki smalcu
3. Około pół szklanki letniej przegotowanej wody
4. Około pół łyżki soli
Tak przygotowane składniki wsypujemy do miseczki i mieszamy oraz ugniatamy ciasto do jednolitej konsystencji po czym z ciasta formujemy kilka mniejszych "kulek" a każdą z nich musimy rozwałkować na okrągły nie zbyt cienki placek.
Tak przygotowane placki pieczemy na teflonowej bądź ceramicznej patelni około 3-4 minut.
Przygotowanie sosu:
1. Około dwie duże łyżki ketchupu
2. Około dwie duże łyżki majonezu
3. Około 1 łyżka musztardy
4. Oczywiście musimy kupić również tuńczyka w konserwie - najlepiej rozdrobniony i w oleju.
Tak przygotowane składniki wlewamy do szklanki bądź salaterki i starannie mieszamy, można dodać odrobinę pieprzu bądź soli ale nie należy przesadzić dosłownie odrobinę.
Tak przygotowanym sosem smarujemy wcześniej usmażone placki ciasta oraz dodajemy tuńczyka, całość zawijamy i zapiekamy z piekarniku bądź mikrofalówce, można również w elektrycznym grillu.
Można dodać również, pokrojony ogórek, cebulę czy szczypiorek, doda to rybie trochę więcej aromatu.
Smacznego!
- Home
- Przepisy
- Sosy >>>>>>>
- Tortilla >>>>
- Pizza >>>>
- Ciasta >>>>>>>
- Zupy >>>>>>
- Mięsa >>>>>>>
- Potrawy z ryżu >>>
- Potrawy z jaj >>>
- Grzyby >>>>
- Makaron >>>>>
- Sałatki >>>>>>
- Fast Food >>>>
- Inne
- Poradniki
- Przydatne
- Kontakt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz